Video placeholde

Loupež? Ne, pokus o vraždu! Rád názorně předvedu, že dupnutím lze zabít

Policie minulý týden zveřejnila video napadení dívky u Policejního prezidia. Pachatele již policie má a obvinila je z loupeže. Myslím, že jde o omyl - byl to pokus o vraždu.

V neděli 22. května se odehrála v Praze 7 brutální událost. Parta mladých (podle všeho ze subkultury uživatelů tvrdých drog) se sešli v podchodu u Policejního prezidia. Jeden z mladých měl zřejmě absťák (nebo něčím jiným způsobený záchvat brachiální agresivity a násilí) a několik členů skupiny napadl. Ti postupně odcházeli. Nakonec napadl dosud za sloupem skrytě sedící dívku, strhl ji na zem a brutálně jí dupnul na hlavu - nebo na krk, videozáznam je v tom místě rozostřený, asi zásahem policie, aby oběť nebyla identifikovatelná. Pak ležící dívku spolu s dalším kumpánem okradli a dali se na útěk před přibíhajícími policisty z vrátnice prezidia, kteří incident (trvající pár vteřin) zřejmě viděli na kamerách.Jeden z mladíků, kteří utekli, se ale později přihlásil na policii. Takže policisté už mají i toho, co dívce šlapal na hlavu.

„Jednadvacetiletého mladíka, kterého vyšetřovatel obvinil z trestného činu loupeže, s ohledem na závažnost jeho počínání při incidentu a především jeho agresivitu vůči poškozené umístil vyšetřovatel do policejní cely a podal podnět k návrhu na uvalení vazby. Tento návrh příslušný soudce v průběhu včerejšího odpoledne akceptoval a obviněný je tak stíhán vazebně,“ řekl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

A to je naprosto zásadní chyba. Mladý muž neměl - právě kvůli tomu dupnutí na hlavu dívky - být obviněn primárně z loupeže, ale z pokusu o loupežnou vraždu. To, že přepadená a okradená dívka žije, je dílem náhody. Útok, který na ni byl veden, však byl způsobilý ji zabít a útočník si musel uvědomovat, že ji tím dupnutím může zabít. Takže žádná loupež - vědomý pokus o vraždu, který jen zázrakem neskončil smrtí oběti. Prosím vyšetřovatele celé causy, aby urychleně vyhodnotil (celkem jednoznačně hovořící) videozáznam a překvalifikoval obvinění mladého agresora na pokus o vraždu.

Pokud má policie nejmenší pochybnosti o tom, že jediným vhodným dupnutím na hlavu nebo na krk lze zabít člověka, navrhuji rekonstrukci celého případu. Do role napadené dívky dosaďte nějakého neonacistického násilníka, aktivního pedofila nebo dealera perníku, položte ho před prezidiem na zem a já si s chutí přijdu v roli toho mládence, co dívce šlapal na hlavu, dupnout. Pokud mi to policie umožní, bude ihned po provedení experimentu a odvezení mrtvého těla jasné, že mládenec na videu primárně neloupil, ale pokusil se tu dívku zabít.