Vlajky EU na půl žerdi

Vlajky EU na půl žerdi Zdroj: ČTK

Útoky v Bruselu můžou a nemusejí souviset s Abdeslamem. Moc na tom nezáleží

Jak interpretovat dnešní útoky v Bruselu? Nabízí se souvislost s pátečním zatčením Salaha Abdeslama, který útočil v Paříži. Vzhledem k neúplným informacím nelze činit dalekosáhlé závěry, ale něco málo je jasné už teď. Hrozba takzvaně islámských radikálů nestojí a nepadá s jedním zatčeným. Nečelíme sice osamělým vlkům, ale velkým zahraničním organizacím zřejmě také ne. Evropští teroristé jsou domácí.

Jason Burke, zahraniční zpravodaj listu The Guardian, jenž mimo jiné zpravodajsky pokrýval války v Afghánistánu i Iráku, píše, že tohle není odveta za Abdeslamovo zatčení, spíš ukázka toho, že kvůli jedné odťaté hlavě se mnohohlavý drak nesloží. Protože hlavním cílem teroristů je terorizovat, mobilizovat a polarizovat za použití násilí.

Možná nešlo až tak o odvetu za Abdeslamovo dopadení, jako spíš o přímou reakci: možná dnešní útočníci urychleně realizovali už delší dobu chystané plány, protože se obávali, že je Abdeslam vyzradí. Prý s vyšetřovateli spolupracuje, nebo aspoň mluví. To se ale dost možná stejně nedovíme.

Důležitější je si uvědomit, že pařížský útočník byl na útěku čtyři měsíce a musely mu pomáhat přinejmenším desítky lidí. Burke píše: „Tohle je realita islámského extremismu v Evropě. Je tu nevelké, přesto významné množství lidí, kteří buď sdílejí teroristovo přesvědčení, nebo jsou alespoň připraveni jim pomoci, ať už z důvodů rodinných, či přátelství. Navzdory skupinám jako Islámský stát či al-Ká’ida je evropský terorismus v podstatě domácí – páchají ho lidé, kteří tu dlouhodobě žijí, používají lokálně získané zbraně a materiál. A pro tajné služby je důležité, že právě z pomocníků, kteří zatím byli nenásilnými podporovateli, se lehce mohou stát další střelci a sebevražední atentátníci.“

A jak z příbuzného, který jen pomáhal rodinnému příslušníkovi, udělat aktivního teroristu? Ne tak obtížně, stačí se podívat například na naše reakce na tragédii v Belgii. Jak je přesvědčen korespondent BBC a Guardianu Simon Jenkins: „Publicita a naše odpověď na tyto události jsou užitečnými idioty teroristů. Společnost se nemůže stát imunní vůči teroristickým útokům, jsou nahodilé a žádný počet policistů jim nezabrání. (…) Musíme za prvé přehodnotit zahraniční politiku Západu, jež terorismus živí, a za druhé se média musí krotit, když informují o útocích.“

Takže volání po zákazu islámu v Evropě, zákazy vstupu muslimů bůhvíkam, větší dohled nad občany jsou jen vodou na teroristický mlýn. Litujme mrtvé a zraněné, ale dávat průchod vzteku a frustraci jen probudí další vztek a frustraci.