Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Milan Chovanec, Andrej Babiš

Miloš Zeman, Bohuslav Sobotka, Pavel Bělobrádek, Milan Chovanec, Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Podivný trojúhelník Zeman-Babiš-Sobotka. Kdo půjde z kola ven?

Pravidelnou dávku politických emocí tentokrát médiím poskytl ve svém videorozhovoru na iDNES mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Tlumočník prezidenta Miloše Zemana řekl, že sociální demokracie opustila klasická levicová témata a chopit by se jich mělo širokospektrální hnutí ANO. Proti tomu se pochopitelně ohradila většina politiků ČSSD, včetně hejtmanů, které v říjnu čeká obhajoba jejich pozic. Proč to Zeman udělal?

Nejspíš reagoval na veřejné výtky okolí premiéra Sobotky, že v otázce imigrace přestává být levicový politik. Nepochybně budou následovat další veřejné i neveřejné přestřelky. Staneme se svědky dalšího kusu z dlouhé tradice socialistického hnutí, pro níž jsou typické spory o to, kdo je a kdo není ta pravá levice.

Ve většině případů je to jenom hra, jak dát co nejúčinnější nálepku svému protivníkovi (pravá nebo levá úchylka, renegátství, oportunismus, trockismus) a tím ho znemožnit a později mocensky odstavit.

Z nedávno uniklých mailů poradců Bohuslava Sobotky víme, že už přes půl roku premiéra tlačili do útoku proti Zemanovi s cílem vypálit mu na čelo stigma fašisty.

Následně pak vytvořit něco jako „jednotnou frontu boje proti fašismu“, kde by kromě levicových aktivistů byl zastoupeny i různá nevládní hnutí a také „slušná pravice“ reprezentovaná TOP 09. Tím se měla překreslit česká politická mapa napříč levopravým spektrem. Pokusy jít tímto směrem se moc nechytily, protože dosud neměly podporu veřejnosti.

Zeman na tyto tlaky vlivného křídla kolem premiéra reagoval silným příklonem k Andreji Babišovi, s nímž utvořil jednotný pakt o neútočení, jehož podstatou je dohoda založená na hlavním parametru - ty příští premiér, já prezident.

Dnes už není podstatné, jestli střet Zeman-Sobotka způsobil premiérův protizemanovský projev 17. listopadu nebo prezidentovo vystoupení téhož dne na pódiu s protiimigračními populisty. Zákopy jsou vykopány a nakonec to oslabí oba, takže na tom vydělá hlavně Babiš.

Slušně také doutná spor mezi Babišem a Sobotkou. Další kolo soudního sporu okolo privatizace OKD, které právě probíhá, příliš Sobotkovi nepřidává. O důvod víc, že vzniká podezření, že premiér má ze strany státního zástupce a soudce privilegované postavení, protože nebyl svědčit před soudem.

Navzdory tomu, že dva ze tří obviněných řekli, že nese hlavní odpovědnost za privatizovanou částku, o níž ministerstvo financí říká, že stát připravila o šest miliard korun.

Když si k tomu připočteme dnešní článek v MF Dnes na téma, že z privatizace OKD si ukouslo také Sobotkovo okolí, pak z toho vyplývá jedno: hlavní mocenský trojúhelník v zemi (prezident, premiér, ministr financí) vede tu skrytou, tu otevřenou válku. Tipuji, že na tom nakonec vydělá ten třetí.