Jedny z největších sportovních talentů vesmíru ...

Jedny z největších sportovních talentů vesmíru ... Zdroj: Karel Šanda / Empresa Media / Profimedia, ČTK

Vladimir Putin a Václav Klaus, zasloužilí mistři světového sportu

Vladimir Putin si minulý týden zatrénoval s ruskými džudisty, a jak dokazují zveřejněné fotografie, přinejmenším jednoho olympionika a jednoho medailistu z mistrovství Evropy složil k zemi. Až tatami zadunělo.

Není to poprvé, co ruský prezident demonstruje své sportovní dovednosti. Už vloni (nedlouho poté, co se naučil bruslit) vstřelil v přátelském hokejovém utkání, v němž vystupovali ruští reprezentanti, někdejší hvězdy NHL, sedm branek z celkových patnácti, jichž jeho, pochopitelně vítězný tým dosáhl.

V českých médiích se nejednou objevuje v souvislosti s Putinovými sportovními úspěchy pobavený a mnohdy také nadřazený úsměv. Ano, něco takového se může stát jen v Rusku. V Asii. Kdepak u nás, na Západě, kde je demokracie a kritické uvažování o mocných politického světa lidem vlastní a takřka geneticky dané. V tom případě stojí ovšem za to připomenout tenisové úspěchy Václava Klause z doby, kdy byl premiérem. V devadesátých letech porážel o generace mladší soupeře, vyhrával jeden firemní turnaj za druhým a rovnocenné partie sehrál s nejedním bývalým reprezentantem.

Václav Klaus triumfům i výjimečnosti svého sportovního nadání jistě dodnes věří, stejně jako mu asi věří po ledě šmajdající Putin střílející jednu branku za druhou. A Češi tehdy svého premiéra milovali, stejně jako Rusové milují dnes svého prezidenta. Jen se podívejte, jaký je to sportovní pašák!

Takže, o co jsme dál?