Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Všichni se perou, Babiš se směje

Češi jsou na barikádách. Pár důkazů: Kardinál Duka odsloužil „prezidentskou“ mši v Lánech a věřící mu poslali nesouhlasný dopis a povečeřel s prezidentem. Martin C. Putna se dokonce za svého kardinála stydí. Zemanova ochranka nepustila 17. listopadu kvůli shromáždění prezidentových fandů studenty položit kytky k památníku na Albertově. Tak se vyšlo do ulic na „náhradní“ manifestaci o týden později, včera. Organizátoři slíbili, že bude apolitická, nesly se však červené trenky na klopě i nad hlavami a volalo se po odstoupení Zemana. Bylo to porušení slibu apolitičnosti? Někdo si myslí, že ne. Ovčáček, tedy Hrad, asi, že ano.

Proti sobě jdou nejen zemanovci a pražská kavárna, ale i zastánci a odpůrci uprchlíků. První tvrdí: Postarejme se o ně, utíkají před válkou. Druzí: Nesou s sebou teror. První: Škoda že je tu nemáme. Druzí: Dobře, že je tu nemáme, chcete, aby to v Praze vypadalo jako v Paříži? První: Ale to nebyli uprchlíci! Druzí: Ale byli.

Sobotka jede do Číny. No fuj. Čína přece porušuje lidská práva! Jenže do Číny jezdí za obchodem i Merkelová, tak proč ne my? Dalajlama nám pracovní místa nezajistí. A zase všichni proti všem.

A noviny v těchto bouřlivých časech? Někdy se z nich dá něco dozvědět, zvláště, umíte-li číst mezi řádky. Například Babišova MfD postupně zesiluje útoky na vedení elektrárenské společnosti ČEZ. Stačí dva titulky z poslední doby: „Bohorovný ČEZ se pře s partnery. Navíc letos přichází o miliardy.“ „ČEZ klesl zisk na 16,6 miliardy, podepsal se na tom výpadek Temelína.“

My se do krve přeme o Zemana, uprchlíky, Čínu a mezitím se ministr financí Andrej Babiš, do jehož resortu ČEZ spadají, zjevně chystá pod záminkou „špatného vedení“ (všeci tam kradnú?) ovládnout největší českou polostátní firmu. „Musel jsem je vyměnit, vždyť i noviny už o tom šlendriánu tam psaly,“ řekne, až staré vedení vymění za elektroinstalatéry z Agrofertu.

Ale co je nám po tom. My přece máme jiné starosti. Už jste například slyšeli, kolik Syřanů se na jeden falešný pas dostalo do Evropy?