Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Konvička se Zemanem ukradli revoluci

Jako přímý účastník demonstrace 17. listopadu 1989 na Albertově, později zbitý policisty na Národní třídě, výslovně protestuji proti zneužití svátku k politickým účelům. Zeman a Konvička by se měli stydět, že si přisvojili odkaz, po kterém oba šlapou.

Když jsme na Národní třídě - chvíli předtím, než nás prohnali uličkou, kde nás zbili - skandovali Pod stromeček demisi!, nevěděli jsme, co dalšího kromě toho, aby šli komouši do háje, chceme. Ale věděli jsme přesně, co nechceme. Nechceme další vládu lidí, kteří trčí z řiti Sovětskému svazu. Nechceme další vládu lidí, kteří stavějí koncentráky. Nyní, po šestadvaceti letech od revoluce, si to, co jsme tehdy nechtěli, uzurpovalo odkaz naší studentské vzpoury.

Především jsme se chtěli vymanit z nesnesitelného sovětského područí, z nesamostatného a potupného postavení vazalského státu. Nechtěli jsme být závislí na Moskvě a SSSR. Je pravda, že Zeman nepoklonkuje Sovětskému Svazu, ale Rusku. Ale to je jen detail. Podobný tomu, že sice zanikla KGB a vznikla FSB, ale hlavní budovu mají pořád na stejné moskevské adrese. Rektální alpinismus, který Zeman předvádí směrem k Putinovi, je přesně tím, co jsme nechtěli. Chtěli jsme být součástí Západu, ne Východu. Zeman vede zemi přesně opačným směrem. Přesto si de facto přisvojil Albertov a památku 17. listopadu ke své sebeprezentaci.

Také jsme se sedmnáctého listopadu chtěli vymanit z věčného koloběhu násilí a nenávisti. Pryč od koncentračních táborů - lágrů pro politické vězně, pryč od státem organizovaného násilí, pryč od netolerance. Přesto si de facto přisvojil spolu se Zemanem oslavu výročí revoluce na Albertově Blok proti islámu. Jeho šéf Martin Konvička stál věrně po boku Zemanovi - přestože Konvička a jeho výstupy jsou přesným popřením toho, co jsme v roce 1989 chtěli. My nechtěli koncentráky - ani pro muslimy, dokonce ani pro komunisty - a nechtěli jsme nikoho mlít do masokostní moučky. Přesto se Konvička, který by stavěl koncentráky pro muslimy, pokud by je rovnou nenechal semlít, stal klíčovou osobou oslav šestadvaceti let od pádu totality. Hlavní demonstrace - na pražském Albertově - byla prostě Zemanova a Konvičkova. A já nemůžu mlčet.

Zeman s Konvičkou jsou přesně takoví, jako byli ti, proti kterým jsme demonstrovali v osmdesátém devátém. Jejich názory, náboženská nenávist a kremlofilie jsou ze stejného pytle jako postoje komunistických politiků v roce 1989. To, že si ukradli výročí revoluci ke své politické propagaci, je doslova na zvracení.