Teroristické útoky v Paříži

Teroristické útoky v Paříži Zdroj: ČTK

Oběťmi zbabělé evropské politiky jsou nejen mrtví v Paříži, ale i uprchlíci samotní

Politici se obávají, že teror v Paříži se obrátí proti běžencům, kteří nic neudělali a prchají před stejným zlem, jež udeřilo v Paříži. Jde jim o nevinné. Méně se však už zabývají osudem jiných nevinných, a sice pařížských obětí.

Je pravda, že současná uprchlická vlna s atentáty přímo nesouvisí. Jenže je tu důležitá nepřímá souvislost. U podobně inspirovaných evropských teroristických útoků poslední doby hrají klíčovou roli ti muslimové, kteří již jsou občany evropských států. Jsou to dřívější imigranti z muslimských oblastí či jejich děti.

To poukazuje na neúspěšnou integraci. Dost možná, že rodiče atentátníků či atentátníci sami do Evropy v minulosti přijeli za lepším životem, ale někde se to zvrtlo.

V Evropě existují muslimské zóny, kde je vymáhání práva těžké. Evropa s imigrací neumí zacházet, neumí imigranty z odlišných kultur integrovat. A jestliže to neuměla v minulosti, není důvod předpokládat, že se jí to bude dařit teď, když je příval běženců mnohonásobně větší za kratší dobu.

Výsledkem bude opět neúspěšná integrace a frustrování lidé. Frustrace se ukazuje jako podhoubí, v němž se daří islámským radikálům. V budoucnu tak poroste pravděpodobnost teroristických útoků právě kvůli současné imigrační vlně.

Jsou tu tedy dvě skupiny nevinných, jež se navzájem potenciálně ohrožují: případné oběti budoucích útoků a uprchlíci-oběti současného násilí páchaného v jejich rodných zemích. Stojíme před morální volbou: nevinní proti nevinným.

Evropské politické elity si musí vybrat, koho z nich budou zastupovat. Strkání hlavy do písku, přehlížení problémů, neřešení integrace a ignorování obav lidí povedou k nenávisti ke všem imigrantům bez rozdílu.

Ve výsledku jsou teď oběťmi zbabělé evropské politiky nejen mrtví v Paříži, ale i uprchlíci samotní.