Budova Čínské lidové banky

Budova Čínské lidové banky Zdroj: Profimedia.cz

Centrální banky: Nejlepší kamarádky finančních trhů

Minulý týden snížila čínská centrální banka úrokové sazby. Bylo to překvapení, ale po otřesech na místních akciových trzích jen částečné — Čínská lidová banka tím jen pokračuje ve světovém trendu.

Záměr se podařil — akciové trhy poskočily výš, a to nejen v Číně samotné, ale také v Evropě a USA. Ostatně funguje to tak už nějakou dobu — nejvýznamnější centrální banky světa už kvůli této politice mají sazby na nule pár let.

Známý ekonom a finančník egyptského původu Muhammad el-Erian však poznamenal, že některých věcí holubičí konání čínské centrální banky dosáhnout nemůže. Čína se uvolňováním monetární politiky snaží rozpumpovat ekonomiku, ale to se jí podařit nemusí. Čína potřebuje hluboké strukturální změny v ekonomice, a navíc už teď je tamější finanční sektor přetížen masívním předlužením.

„Finanční trhy mají pravdu, když vítají čínské zprávy jako potvrzení, že americká, evropská i čínská a další centrální banky zůstávají jejich nejlepšími kamarádkami. Ale ve skutečnosti se trhy potřebují posunout od neustálého nalívání likvidity ke skutečnému růstu,“ napsal el-Erian, který dlouhodobě říká, že ceny akcií jsou přemrštěné právě díky tomu, jak centrální banky na finanční trhy vrhají stále nové peníze.

„Západ si před 10 lety oblíbil nesprávné modely založené na finančním sektoru a zadlužení jako cestě k prosperitě,“ řekl nedávno el-Erian v rozhovoru pro CNBC.

Nulové, či dokonce už i záporné úrokové sazby centrálních bank tyto nesprávné modely udržují naživu. Nezodpovězenou otázkou je, za jakou cenu v budoucnu.