film Jen my víme kde

film Jen my víme kde Zdroj: Film Jen my víme kde

Miliarda korun! Tolik utržil čínský film natočený v Praze a láká k nám Číňany

Kolem 300 tisíc čínských turistů má letos přijet do České republiky. Jejich počet se rychle zvyšuje a v posledních měsících má na tom podíl i čínský romantický film Jen my víme kde (Somewhere Only We Know), který se natáčel i v Praze. Ten se stal v nejlidnatější zemi světa hitem a v kinech celkem na vstupném získal 45,2 milionů dolarů, tedy v přepočtu přes jednu miliardu korun.

Film měl premiéru letos v únoru, a jak napsal nedávno čínský cestovatelský server Qyer.com, právě snímek Jen my víme kde podnítil letos mnoho Číňanů k cestě do Česka. Podobný efekt měly letos i další čínské filmy Sisters Over Flowers a Divas Hit the Road, které šly do kin v březnu a dubnu. Ty nalákaly Číňany zase na cestování do Turecka. A před lety čínská komedie Lost in Thailandodstartovala masové cesty z říše středu do Thajska. Jen minulý rok byly v této zemi 4,5 miliony Číňanů.
film Jen my víme kdefilm Jen my víme kde|Film Jen my víme kde

Profil filmu Jen my víme kde má například na čínské sociální síti Weibo dokonce přes dvě miliardy přístupů. Vlnu neobvyklého zájmu má na svědomí především velmi populární herečka, scenáristka a režisérka Sü Ťing-lej.

Popularity filmů úspěšně využívají i další města ve světě, například také Paříž či Londýn, kde se natáčely úspěšné komedie Půlnoc v Pařížiči Notting Hill.

Video placeholde
trailer k filmu • Youtube

V rozhodování čínských producentů sehrály důležitou roli také filmové pobídky, které jim umožňují získat zpět pětinu nákladů utracených v Česku. Číňané za film Jen my víme kde utratili u nás 39 milionů korun.