Odvolaný ředitel Miroslav Koranda

Odvolaný ředitel Miroslav Koranda Zdroj: volbaproprahu8.cz

Je suis Koranda! Měli bychom se za odvolaného ředitele postavit

Nejednoho rodiče i prarodiče nadzvedla ze židle causa Koranda. Připomeňme si, že ředitel pražské základní školy Miroslav Koranda dal v dubnu pohlavek žákovi. Dle učitelů to byl mimořádný úlet vyvolaný vypjatou situací. Koranda musel během hodiny matematiky opustit třídu kvůli rvačce v jídelně, kterou učitelky nezvládaly. Třídě zatím zadal početní příklady. Když se vrátil, skupinka chlapců velmi zlobila a na zadaných úlohách vůbec nepracovala. Poté, co je marně opakovaně napomínal, řekl, že se chovají jako blbci. Jeden z nich na jeho slova údajně zareagoval větou: „Od tebe to sedí, debile!“ (Povšimněme si mj., že žák tyká řediteli školy – nová doba!)

Za ředitele Korandu se postavili nejen všichni jeho kolegové ze ZŠ Głowackého, ale i ředitelé čtyřiceti základních škol na Praze 8. Svou podporu mu vyslovili v petiční akci dokonce i rodiče.

M. Koranda čelil obrovskému mediálnímu i politickému tlaku, přišel návrh na odvolání, jejž projednávalo vedení pražské osmičky. Nemožno se divit, že nakonec sám rezignoval.

Rozhodně nejsem zastáncem nepřiměřeného či bezdůvodného fackování dětí, nicméně na druhou stranu si položme otázku – jak měl zmíněný ředitel vlastně reálně postupovat?

Měl napsat žákovi další poznámku, z nichž mají dnešní teenageři leda legraci? Notabene dvojku z mravů (a další formální tresty) již tento žák prý měl – a k nápravě očividně nevedly. Měl aplikovat teorii láskyplného objetí (respektive terapii pevným objetím) – jak radí neziskovky?

Podívejme se na věc z právního hlediska a trochu obecněji: Měl by učitel či ředitel na žáka podat trestní oznámení, případně podnět k prošetření přestupku?

Žákovi-sedmáku z pražské osmičky bylo patrně pod 15 let, takže v rovině trestního i přestupkového práva by šlo ve finále jen o pověstné plácnutí do vody, jež by dále oslabilo ředitelovu autoritu ve škole.

Mohl podat občanskoprávní žalobu na zákonné zástupce tohoto žáka z důvodu ochrany své osobnosti. Tykání a urážení jsou určitě v rozporu s občanským zákoníkem a dotýkají se jeho důstojnosti. A mj. žádat i přiměřenou finanční kompenzaci. Nicméně takový soud by se mohl vléci (a patrně i vlekl) roky. Možná by se dostal i do důkazní nouze, spolužáci by se třeba báli svědčit proti spolužákovi.

Nicméně pokud jsou a byly takové výroky žáků častější a všichni čeští kantoři by svou situaci řešili formou soukromoprávních žalob, vedlo by to k fatálnímu zahlcení beztak přetížené české justice. Ne nadarmo si již dnes soudci stěžují, že před soudy dnes končí věci, které si dříve lidé vyříkali a vyřídili mezi sebou bez zásahu veřejnomocenské autority.

Uvědomme si také, že učitel musí chránit i ostatní žáky – aby jim parta darebáků nebránila ve výuce. Pokud například nepracují na zadaných příkladech (jako tomu bylo zde), tak zpravidla ruší zbytek třídy, jenž by se třeba i rád něco naučil. Neměli by pak rodiče slušnějších dětí žalovat školu, či dokonce zákonné zástupce neslušných dětí, že de facto brání jejich dětem ve studiu? A tedy narušují jejich přípravu na budoucí povolání a uplatnění v životě?

Souhlasím s předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským, který kdysi v tisku prohlásil, že nepokládá za protiústavní (v rozporu s Listinou základních práv a svobod), pakliže učitel nechá například vysbírat papírky po třídě – nejde o tzv. nucené práce. Snad se jednou nějaký významný představitel českého soudnictví zastane i učitele, jenž dá ve vyhrocené situaci žákovi přiměřený pohlavek. Dočkají se učitelé výraznějšího zastání i od vysokých politiků a političek-matek? Patrně by je to posílilo a potěšilo více než pár korun přidaných na výplatě.

Myslím, že čeští učitelé — i přátelé školy — by si měli do té doby obléct trička s nápisem Je suis Koranda!