Na českém Internetu se objevila stránka zvoucí uprchlíky do naší vlasti

Na českém Internetu se objevila stránka zvoucí uprchlíky do naší vlasti Zdroj: Archív

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Uprchlíci, vítejte! Trollové nebo sluníčkáři?

Na českém Internetu se objevila stránka zvoucí uprchlíky do naší vlasti. Stránka je v angličtině a arabštině, ale na druhý pohled vzbuzuje podezření, že nejde o sluníčkového človíčka, ale o měsíčkového trolla.

Stránka na adrese emigratetoczechrepublic.wordpress.com - tedy mimo jurisdikci českých orgánů - se na první pohled zdá jako invazivní sluníčkářský projekt.

„Autor stránky věří, že je lidskou povinností před Bohem pomáhat potřebným. A to všem potřebným, bez rozdílu jejich původu, rasy a náboženství. Stránka není v češtině (pouze má variantu anglickou a arabskou), protože je určena uprchlíkům, kteří mají mezinárodní právo na azyl. Tito lidé jsou v největším ohrožení a jejich počet nemůže nechat naše svědomí klidné.“, píše se na stránce, a pak jsou tam v angličtině a arabštině návody, jak požádat v ČR o azyl.

Server rozlišuje mezi ekonomickými imigranty a uprchlíky, ale jeho náruč je otevřená všem. Tedy materiál, který je plně způsobilý vyvolat hysterické záchvaty našich facebookovských antiislamistů a webových diskutérů vůbec. Metaforicky řečeno je to stránka, že by se z ní Martin Konvička zalil.

Když se ale podíváme podrobněji, dočteme se: „Tito lidé utíkají z míst konfliktů, nebo oblastí katastrof, nebo politických perzekucí, dnes se jedná například o Syřany, Iráčany, Afgánce, Pákistánce, Indy, Somálce, Libyjce, muslimy z Barmy i z Ruskem anektovaném Krymu.“

Ano, na jednu stranu to vypadá, že autor sluníčkově otevírá svou náruč všem. Pokud ale jmenuje občany zemí, kde je klid a kde je nízká životní úroveň tradicí - občany Pákistánu a Indii - musí si být i sebesluníčkovější človíček jist, že je mimo. Pokud bychom přiznali Pákistáncům a Indům nárok na azyl, protože je u nich doma bída a horko, můžeme si do Evropy nastěhovat dvě třetiny planety. Tam všude je bída i horko. Takže uvádět Indy a Pákistánce jako zvláště azyluhodné imigranty může buď úplný trotl, nebo troll.

Člověk, který tu stránku vytvořil proto, aby rozpoutal co nejvíc plamenných diskusí, aby se proti němu facebookoví antiislamisté vyhraňovali, a on se doma v klidu u kompu chechtal, jak všechny doběhl. Takže prosím čtenáře té stránky: Nenechte se naštvat, tím trolly jen krmíte!