Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Youtube.com

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Vegany v akci je opravdu těžké pochopit, jsou zralí na psychiatra

Na náměstí Republiky ve čtvrtek vegani demonstrovali proti požírání zvířat. Měli k tomu pravé hlavy mrtvých hospodářských zvířat a kochali se tím, že na to veřejnost kouká s odporem. Pročetl jsem jejich argumenty a doporučuji členům 269Life, organizátorům akce, návštěvu psychiatra.

„Zvířata nebyla stvořena pro lidi, ale že mají stejné právo na svobodný život jako kdokoli z nás, a naší základní morální povinností je respektovat je jako plnohodnotné bytosti.“ Tolik se píše v prohlášení veganů k (celosvětové) akci Respect Life. A je to taková kravina, že mi nedá než vstoupit s těmi fanatiky do polemiky. Vím, že je samotné nepřesvědčím. Ale čtenáře snad ano.

Hominizace — zčlověčení — a sapientace — zmoudření člověka – nepřišly jen tak, ale s masitou stravou. Když se některý z našich předků — třeba drobný Homo habilis — poprvé chopil odštípnutého kamene a rozbil s ním morkovou kost antilopy zbylou po lvech, začala naše cesta ke hvězdám. Nárůst mozkovny, objemu mozku, a tím i rozvoj inteligence a následné „zmoudření“ člověka proběhly jen díky vstupu kvalitních živočišných bílkovin do jídelníčku. Konzumace masa je tudíž pro člověka zcela přirozená a přírodou daná. Proto nemůžu zvířata jako krávu chápat jako svobodné bytosti, ale jako jídlo.

Vegani ve svém prohlášení říkají, že „zvířata nebyla stvořena pro lidi“, a producírují se s hlavami hospodářských zvířat, jež sice nebyla stvořena, ale vyšlechtil je člověk z divokých druhů jako zvířata hospodářská, aby sloužila člověku. Stalo se to na počátku neolitu a znamenalo to zásadní revoluci v počtu lidí na planetě. Vyšlechtění a chov hospodářských zvířat jako cílené uspokojování přirozených potravních potřeb člověka umožnily našemu druhu řádově zvýšit svoji populaci, a tím vytvořit podhoubí pro složitou civilizaci, kterou od neolitu kontinuálně budujeme od kypřicí hole a lehce domestikovaného tura po smartphony.

Prostě — vegani svou akcí totálně popírají přírodu, její zákonitosti a veškerá historická fakta o vývoji našeho druhu. Zdá se, že jejich mozky nejsou díky výhradně rostlinné stravě dostatečně efektivní k tomu, aby pochopily, že hospodářská zvířata přesně naopak k tomu, co tvrdí, tady jsou pro člověka a jíst jejich maso je pro člověka od přírody normální a zdravé. Proto by měli urychleně skáknout na psychiatrii, nechat si napsat něco na zklidnění a pak si ten mozek půl roku spravovat tatarákem.