Už i v Chile budou moci homosexuálové vstoupit do oficiálního svazku

Už i v Chile budou moci homosexuálové vstoupit do oficiálního svazku Zdroj: profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Revoluce: Už i v katolickém Chile budou moci homosexuálové vstoupit do oficiálního svazku

Chilská levostředová prezidentka Michelle Bacheletová podepsala zákon o legalizaci nemanželských párů, včetně párů stejného pohlaví. Partneři teď budou moci dědit majetek a získat nárok na důchod.


Zákon byl přijat před dvěma měsíci a nyní byl podepsán prezidentkou. V jedné z nejvíce konzervativních zemí v Latinské Americe, kde je silná katolická církev, je to revoluce. Podrobně o tom referuje například polský list Gazeta Wyborcza.

Chile teprve v roce 2004, za socialistické vlády Ricarda Lagose, legalizovalo rozvody, nicméně nesezdané páry žijící v takzvaných volných svazcích byly stále diskriminovány a partneři si nemohli odkázat vlastnictví nebo mít daňové úlevy a měli problémy s rodičovskými právy a lékařskou péči.

Nyní páry, včetně osob stejného pohlaví (složené z mužů i žen), budou mít práva jako manželské páry, ale nebude se tomu tak říkat.

Konec diskriminace

„Končíme s diskriminací volných svazků a uznáváme různé typy rodin,“ prohlásil mluvčí prezidentky Alvaro Elizalde.

V nesezdaných svazích žije asi více než dva miliony Chilanů z celkového počtu 17 milionů obyvatel.

Nový zákon se prosazoval dlouho, trvalo to deset let. Uskutečnilo se k tomu přes sto masových pochodů a protestů, dvacet kampaní v médiích a objevilo se šest verzí nového zákona.

Katolická církev proti němu byla až do samého konce, ale občanská pravice, kdysi spojená s vojenskou diktaturou generála Augusta Pinocheta, ustoupila jako první. Poslední pokus za pravicového prezidenta Sebastiana Pinery se však nepodařilo prosadit v parlamentu. Práci dokončila až socialistická prezidentka Michelle Bacheletová a návrh zákona byl schválen většinou 78 hlasů proti 9.

Manželství osob stejného pohlaví je právně legalizováno ještě ve dvou nejvíce sekulárních demokracií v Latinské Americe, v Argentině a Uruguayi.

A co dál? Potraty?

Objevuje se otázka, co bude dál. Pochopitelně, že dalším bodem na programu budou potraty. V parlamentu čeká na schválení zákon, který by potrat umožňoval v případech, kdy žena byla znásilněná, plod byl nevratně poškozen nebo by jeho donošení ženu ohrozilo na životě. Lékaři budou mít právo odmítnout provést zákrok, pokud nepůjde o potřebu nouzového zásahu a klinika bude muset přemístit pacientku na jiné místo.

Od dob Pinocheta je v Chile potrat zakázán a trestá se odnětím svobody, stejně jako je tomu ve Vatikánu, Nikaragui, Salvadoru, Hondurasu, Dominikánské republice a na Maltě.

Debata se dotkla i citlivého tématu, že totiž bohaté ženy, které často pocházejí právě z pravicových kruhů, si mohou dovolit chodit na potraty na drahé soukromé kliniky do zahraničí. Počet nelegálních potratů v zemi se odhaduje asi na 100 tisíc, podle některých odhadů číslo dosahuje až 130 tisíc. Podpora veřejnosti pro změnu zákonů tu je, 65 procent lidí podporuje možnost potratu v případě znásilnění, vady plodu nebo ohrožení života matky a až 30 procent podporuje možnost potratu na požádání.

Je zřejmé, že postupující liberalizace a sekularizace už zasahuje i tradičně katolické země Latinské Ameriky.