Zdroj: Ľubomír Kotrha

ANDREA HOLOPOVÁ: Pachatelé dobra z EU zaseli eurem mezi Řeky a ostatní Evropany nenávist

Na počátku asi stála dobrá myšlenka, že budeme moci jezdit po Evropě a obchodovat, aniž bychom museli měnit peníze jako například německé marky či řecké drachmy. Teď to ale vypadá, že slovo Řek se bohužel stalo synonymem lenosti. To si nový premiér Alexis Tsipras uvědomuje, když už před volbami psal, že nebude trvat dlouho a Němci se obrátí proti Řekům a Řekové proti Němcům.

Když vypukla před několika lety v Řecku dluhová krize, získali Řekové od ostatních členů eurozóny obří půjčku, která nemá v moderních dějinách obdoby. Ta ale nebyla zadarmo a Řecko muselo zvyšovat daně a osekávat výdaje podle požadavků věřitelů.

V Německu, ale dost často i u nás, začali Řeky vykreslovat jako líné vyžírky, kteří žijí na úkor ostatních. V kolébce demokracie zase naopak média zobrazovala německou kancléřku v nacistické uniformě. Požár svárů byl pořád blíž.

Vyhrocenou situaci okomentoval letos v lednu dnešní řecký předseda vlády Alexis Tsipras v otevřeném dopise německé veřejnosti: „Nebude trvat dlouho a Němci se obrátí proti Řekům, Řekové proti Němcům a celá evropská myšlenka utrpí katastrofální újmu.“

Půjčky byly podle Tsiprase na úkor daňových poplatníků jak v Německu, tak v Řecku. Němci posílají peníze, ale Řekové plní podmínky, které jejich ekonomiku dusí. „Evropa se zachovala jako nezodpovědný bankéř, který nechce přiznat špatné úvěry a zakrývá je novými, aby se zdálo, že vše je spláceno podle plánu.“

Možná, že kdyby se politici EU neradili jen se sobě podobnými socialisty, zjistili by, že už nositel Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman upozorňoval, že společná měna mezi různě vyspělými zeměmi nemůže dlouhodobě fungovat. Pokud je totiž země v hospodářském útlumu, potřebuje devalvaci měny, aby se dokázala vzpamatovat, a to v případě jednotné měny nejde. Friedman prorokoval rozpad eurozóny do roku 2017. Rozpad se s řeckými volbami i podle jiných odborníků přiblížil.

Staré úsloví říká, že cesta do pekel bývá dlážděna dobrými úmysly. To se potvrzuje i na případu eurozóny. Idea společné měny, která bude usnadňovat život a šetřit peníze, se nepotkala s realitou. Utopističtí pachatelé dobra, kteří vymysleli euro pro blaho všech Evropanů, ve skutečnosti jen zaseli zrnka nenávisti, jejichž plody budeme sklízet ještě dlouho.