Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Čeští dopravci jsou proti německé minimální mzdě. Kancléřka naštěstí uvažuje o její změně

Německo zavedlo nově od ledna tohoto roku minimální mzdu ve výši 8,50 euro (240 korun) za hodinu. Ta dopadá tvrdě zejména na menší německé firmy a na východ země, ale i na české firmy, zejména na dopravce. Kancléřka Merkelová přiznala problémy a naznačila zmírnění zákona.

Německá kancléřka Angela Merkelová na konferenci své Křesťansko-demokratické strany (CDU) ve východoněmeckém městě Greifswald podle zpravodajského webu panteres.com uvedla, že vnímá dopad zákona o minimální mzdě zejména na malé a střední podniky.

Firmy musí nejen platit minimální mzdu, ale navíc musí vládě posílat výkazy, se kterými je spojena velká byrokracie. Sekce CDU pro podnikání navrhuje snížit práh, od kterého existuje povinnost posílat vládě výkazy o hrubých mzdách zaměstnanců. Nyní se výkazy posílají za všechny mzdy do 2958 eur hrubého měsíčně a nově by to mělo klesnout na 1900 eur hrubého. Firmám by tak měla ubýt byrokracie.

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda k tomu pro Reflex.cz říká: „Na německém přikladu se ukazuje, že zavádění nebo zvyšování minimální mzdy je rozporuplná záležitost. Zvláště vzhledem k tomu, že malé a střední podniky, na které taková opatření dopadají nejtíživěji, jsou motorem ekonomiky a vlády se dušují, jak jim na jejich rozvoji záleží. Přitom třeba právě v Německu jim zákonem o minimální mzdě zjevně vláda hodila pořádný klacek pod nohy."

Německý zákon se vztahuje i na řidiče českých firem, kteří přejíždí přes německé území. Týká se to např. řidičů autobusů či kamionů nebo průvodčích vlaků, což je zvláštní vzhledem k obecnému pravidlu Evropské unie o volném pohybu osob, zboží a služeb.

Jak uvedlo už dříve v tiskové zprávě sdružení automobilových dopravců ČESMAD Bohemia, „Je neslýchané, aby takto Německo zasahovalo do právního řádu jiné země a fakticky ovlivňovalo cenu dopravy mezi dvěma cizími státy prováděnou rovněž pro cizího zákazníka.“ Jejich mluvčí nyní pro německou televizi ARD uvedl, že německý zákon porušuje evropský princip volné dopravy.

Německo do loňského roku nemělo celostátní minimální mzdu a minimální mzdové tarify stanovovaly pro své členy jen odbory. Omezení se tak nevztahovala na německé drobné živnostníky ani na české řidiče. Merkelová teď možná v praxi vidí, že zákon byl chybou a bude ho měnit.