Daň z dárků od Ježíška prostě nezaplatíme!

Daň z dárků od Ježíška prostě nezaplatíme! Zdroj: Profimedia.cz

Daň z dárků od Ježíška prostě nezaplatíme!

Oznamujeme ministerstvu financí, že žádnou daň z dárků od Ježíška neodvedeme. Dárky od Ježíška jsou nebeské, a tak by bylo rouháním z nich cokoliv odvádět státu.

Lidé v České republice dostanou k Vánocům dárky za miliardy, ale ministr financí má smůlu. Ačkoliv nám hrozí za nepřiznání darů pokuta 10 tisíc korun nebo i vězení, placení daně z příjmu z vánočních dárků obvykle ignorujeme.

Pokud si někdo myslí, že dárky nedostává od Ježíška, ale od maminky, od tatínka nebo od brášky, může být stejně v klidu, protože ty jsou od daně osvobozeny.

Podle zákona ale dárky od Ježíška – jako od nepříbuzné osoby – dani podléhají. Daň musí lidé odvést i z dárků od nevlastních rodičů, kamarádů, milenců nebo přítelů, pokud s nimi nežijí ve společné domácnosti po dobu aspoň jednoho roku. Za děti musí daňové přiznání na dárky od nepříbuzných osob podávat jejich zákonní zástupci, tedy rodiče.

Podle zákona by se měla odvádět daň z dárků nad 15 tisíc korun, a to ve výši 15 procent. To znamená, že z každého iPhonu, ze šperků nebo televize, by se měla zaplatit daň z příjmu.

I kdybychom chtěli ministrovi financí odvést daň z dárků od Ježíška, jak bychom je ocenili, když jsou to dárky nebeské? Jasně, že víme, jakou hodnotu má nejnovější notebook od Applu na trhu. Cena tržní ale není cena nebeská. Nechtělo by si snad ministerstvo financí hrát na Boha a oceňovat Ježíškovy dárky, že ne?

Ministr financí by měl respektovat naši víru v Ježíška, a tak by měl chápat, že mu z dárků prostě nic nedáme.