Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: EU povolila geneticky modifikované plodiny. To zas bude keců...

V redakci Protiproudu a NWOO musí být pěkně rušno. Evropská unie totiž přináší nejrůznějším konspirátorům nové nosné téma jako dar z nebes. Brzy se dočkáme laviny bludů, jak jsou modifikované rostliny fuj.

Je řada témat, na které se vážou městské legendy. Například, že Romové dostávají léky zdarma. Nedostávají. Očkování způsobuje autismus. Nezpůsobuje. Královnou legend se však stává celoplanetárně rozšířený blud, že geneticky manipulované rostliny a potraviny z nich vyrobené, jsou ohrožením člověka. Že jak je v té plodině zmanipulovaný gen, tak se manipulace přenese na člověka, zmutuje podobně i jeho genom, a našim dětem pak místo vlasů bude růst na hlavě kukuřice. Je to nesmysl.

Tato trochu mechanicko-materialistická legenda se šíří ve stejných kruzích, podle kterých Američané nebyli na Měsíci a zbořili si Dvojčata v New Yorku sami výbušninou zvanou nanomravenec (to byl pokus o vtip, správně to samozřejmě je nanotermit). Funguje to tak i mezi lidmi, kteří se sami chápou jako alternativci, mají úctu ke všemu nemasovému, a tak samozřejmě příležitostně alternativně konzumují marihuanu, místo aby mainstreamově chlastali alkohol.

Nechci se pouštět do nekončících a zcela nesmyslných debat o tom, zda jídlo z geneticky modifikovaných rostlin škodí. Věda nepodává jediný důkaz toho, že by někomu uškodily - takže je to podobná diskuse jako debata o hejkalech. Jen na okraj připomínám, že jednou z geneticky nejzmanipulovanějších rostlin je skunk, šlechtěná a geneticky modifikovaná marihuana, kterou ti bojovníci proti geneticky manipulovaným plodinám tak rádi „hulí“.