Žena, která zabila studenta ve Žďáru nad Sázavou

Žena, která zabila studenta ve Žďáru nad Sázavou Zdroj: Blesk - Jiří Čada

JAN JANDOUREK: Zabezpečit školy za miliony korun před potenciálními útočníky je naprostý nesmysl

Ministr školství Marcel Chládek chce vynaložit další peníze na zabezpečení škol, aby se nemohl opakovat vražedný incident, k jakému došlo ve Žďáru. Tam duševně narušená osoba zavraždila chlapce, který se před útokem pokoušel bránit jednu z dívek.

Jakkoli se to někomu nebude líbit, nic takového jako peníze na obranu studentů a školáků nemá smysl. Není na světě nic, co by narušenému útočníkovi mohlo zabránit zaútočit na dítě, dospělého, kohokoli. Pochybné je to asi stejně jako snaha, zda se dá snížit počet krádeží v dětských šatnách.

Šestadvacetiletá psychicky nemocná žena, která byla předtím propuštěna z léčebny v Opavě a pak zaútočila nožem na studenty ve žďárské obchodní škole, byla obviněna z vraždy. Za to jí hrozí trest 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Ministr řekl: „Přestože drtivá většina škol je dobře zabezpečena, tak ještě u některých máme problém s tím, že nejsou zcela dobře vybaveny, aby mohly tohle zabezpečení pro naše děti udělat. Navrhnu na vládě vytvořit fond, který by pomohl školám a jejich zřizovatelům toto finančně zabezpečit. Netýká se to jenom záležitostí technického charakteru, ale i finančních prostředků na osoby, které by v podstatě ráno hlídaly u vchodu, když to takto zjednoduším,“ řekl ministr školství Chládek.

Je jen jeden způsob, jak děti ochránit před školou a ve škole, totiž zrušit školy. (Nebo instalovat detektor, který odhalí lidské úmysly. Jenomže ani útočník nemusí mít vražedné úmysly, když někam jde.) Nikdy se také nezabrání žádnému útočníkovi někoho napadnout někde jinde. Zatím jsem jako výsledek zaznamenal jen to, že jsem dítěti ve škole nesměl o přestávce donést zapomenutou pomůcku, protože po žďárské vraždě byla „přijata opatření“. Pak vám nepomůže nic, ani občanka, ani to, že by šel školník s vámi, nic. Normální svět se vytrácí.

Upřímně řečeno, potenciálních vrahů se bojím o dost méně, než místních komunikací. Tam zase, v souvislosti s výstavbou nových domů, zrušili před školkou zpomalovací prahy, protože by je nejspíš tunové náklaďáky zničily. Nikomu to navadilo. Hlídací osoby žádné, ty stojí jinde, kde není známo, že by tam někdy někoho v historii přejeli.

Ministerstvo má pravdu v tom, že je třeba zlepšovat informovanost dětí jak se chovat v krizových situacích. Bohužel je ale jasné, že v dotyčném případě by nepomohlo žádné školení. Tak to platí ohledně každé sebeobrany. Četl jsem i radu psychologa, že když vidíte, jak násilník někoho napadl, nejlépe dopadnete, když nikoho bránit nebudete. Technicky je to pravda, ale zase nemůžeme děti vychovávat v tom, že by neměli bránit slabší, to bychom se s tou civilizací daleko nedostali. Děti je třeba maximálně chránit, informovat, naučit je jednat v krizových situacích. Ale zbavme se představy, že nějaké opatření nás uchrání před individuálními tragédiemi. Už jsme tu měli nápady na zřízení bezpečnostních rámů u lékaře. Tak na to už se naštěstí zapomnělo.