Islámští bojovníci: Cenzurovat, nebo ukazovat zrůdnou pravdu?

Islámští bojovníci: Cenzurovat, nebo ukazovat zrůdnou pravdu? Zdroj: Profimedia.cz

Islámští bojovníci: Cenzurovat, nebo ukazovat zrůdnou pravdu?

Jak masově nastoupili na mezinárodní politickou scénu barbaři - islámští bojovníci, vyvstal pro novináře zcela zásadní problém. Je etické ukazovat takovou hrůzu, tak bestiální fotky a videa, jaké zveřejňují islamisté? A je etické je neukazovat?

Dlouhá desetiletí existoval v žurnalistice trend „to otřesné neukazovat“. Dlouhá léta jsem to považoval za celkem dobrej zvyk. Proč zbytečně šířit hnus, když se dají části snímků rozostřit. Zcela samozřejmé pak bylo rozostřovat obličeje mrtvých, ať už obětí nehod, válek, nebo teroristických činů.

Nyní se ale vrací středověk. Islamisté přinášejí poměry tak strašlivé, jaké byly na našem území naposledy někdy v sedmém století našeho letopočtu. Islámský stát staví svůj chalífát na středověkých principech, kdy je v podstatě nutností, aby cesta k městu byla lemována kůly s naraženými hlavami mrtvých nepřátel, a v centru města aby byl trh se sexuálními otrokyněmi.

Když to takhle napíšu, najde se tisíc a jeden sluníčkový diskutér, který mi pod článek napíše, že fantazíruju, poškozuju dobrou pověst islámu, nepřináším žádné konkrétní důkazy a podobně. A tisíc a jeden zcela psychicky zdravý čtenář ty řádky přelétne, aniž by mu vůbec došlo, co znamenají. Protože středověké poměry jsou již mimo rámec naší představivosti.

Proto myslím přišel čas pozměnit přístup při dokumentárním zobrazování reality, vzdát se cenzury ve jménu předsudku „tohle ať radši lidé nevidí“, a začít ukazovat realitu nového islámského státu - chalífátu - bez pokryteckých ohledů na zavedené estetické normy. Abychom si dovedli představit, jaká hrůza se to na nás valí, je potřeba výsledky práce těch bestií vidět nerozostřené, necenzurované, prostě takové, jaké jsou.

Neumístíme ty fotky a videa na náš server. Ale děláme jim - po zralé úvaze - maximální popularitu, protože je třeba, aby si co nejvíce příslušníků našeho euroatlantického okruhu uvědomilo, že z jihovýchodu právě přichází smrt.

UPOZORŇUJI: VIDEA A FOTOGRAFIE, NA KTERÉ ODKAZUJI, OBSAHUJÍ NESMÍRNĚ NECHUTNÉ, BRUTÁLNÍ A NÁSILNÉ ZÁBĚRY, KTERÉ MOHOU DIVÁKA TĚŽCE ROZRUŠIT A U CITLIVÝCH LIDÍ VYVOLAT NOČNÍ MÚRY, DEPRESI A ÚZKOSTI. POKUD JSTE JEN TROCHU LABILNÍ ČI JEN EMPATICKÝ, NEPROHLÍŽEJTE SI TY WEBY.
!!!!! POUZE PRO ČTENÁŘE OD OSMNÁCTI LET !!!!!

- Propagandistické video Islámského státu „Zvonění mečů“:

- Media stránka nicku al saqr - sokol na Twitteru, jde o propagandu, „vzkazy“ američanům. Hashtag #AmessagefromISIStoUS.