Shehadeh kdesi v cizine recni

Shehadeh kdesi v cizine recni Zdroj: Facebook

Muslimský duchovní zneužívá citáty z Talmudu proti židům

Antisemitské postoje mnohých představitelů českých muslimů a jejich nenávist vůči státu Izrael, která má v některých podobách otevřenou podporu terorismu je dávno veřejně známá.

Dokážete si představit, že by současný český křesťanský kněz odkazoval ve svých spisech a kázáních na antisemitská díla plná lží a překroucených významů z 19. století? A že by byl i přesto „v klidu“ duchovním v nějakém kostele českým státem registrované křesťanské církve? Ovšem co je u křesťanů nepředstavitelné, je u českých muslimů smutnou realitou.

Duchovní pražské mešity a bývalý místopředseda Muslimské obce v Praze Samer Shehadeh se v projevech na svém webu odvolává na známá díla evropských antisemitů z 19. století a označuje je za zdroj poznání židovského náboženství. Konkrétně klasické dílo antisemitské literatury 19. Století - Žid podle Talmudu. Jistě je pro mnohé české muslimy antisemitismus již dnes součástí jejich víry, ale fakt, že se z těchto materiálů káže o rozdílech mezi židy a muslimy, by měl být varováním.

Na druhou stranu to není nic překvapivého - antisemitské postoje mnohých představitelů českých muslimů a jejich nenávist vůči státu Izrael, která má v některých podobách otevřenou podporu terorismu je již veřejně známá.

I sám Samer Shehadeh není neznámou osobou. V roce 2005 v rozhovoru pro Lidové noviny obhajoval palestinské sebevražedné útoky na děti v Izraeli a prohlásil, že nemůže odsoudit islámské teroristické útoky v Londýně a New Yorku. Shehadeh hlásá netoleranci i vůči křesťanům: až zde v Čechách a na Moravě jednou uchopí muslimové vládu pevně do rukou a naleznou případně inspiraci u něj, budou podle jeho slov mít křesťané zakázánu stavbu kostelů a stanou se občany druhé kategorie. Ateisté nebudou mít ovšem práva žádná.

Ale koho vlastně zajímá, co si čeští muslimové myslí o židech a co připravují našim potomkům?

Autor je publicista