Maturita

Maturita Zdroj: Profimedia.cz

Stát si dělá ze studentů i občanů legraci, opět chce měnit maturity

Státní maturity dopadly špatně. Téměř pětina studentů je letos neudělala. Politici proto hodlají opět zasáhnout. Přitom státní maturity byly zavedeny jen nedávno (diskutovalo se o nich ale už od poloviny 90. let minulého století) – v roce 2011.

Ministr školství Marcel Chládek se domnívá, že studentů v maturitních oborech máme příliš mnoho. Problém se týká zejména učňů, kteří zjevně na něco podobného nestačí. Přitom důvod, aby podobnou zkoušku měla kadeřnice či zedník, skutečně neexistuje. To jeho práci nijak nevylepší, v řemeslech je rozhodující zkušenost a praxe, ne to, zda někdo dokáže vypočítat složitější příklad z matematiky. Jenže na podobné námitky politická reprezentace neslyšela.

Takže Chládek chce věc změnit do konce volebního období. Maturity „trápí“ dokonce i premiéra Bohuslava Sobotku: „Je to alarmující výsledek pro ministerstvo školství,“ řekl v pátek.

Odborníci, kteří na možnost vzniku problému vždy poukazovali, ale hovoří spíše o tom, že české školství není tak kvalitní, jak se někdy prezentuje a že některé školy jsou tak slabé a nevyhovující, že prostě nedokážou na maturitu studenty připravit.

Například Tomáš Feřtek ze vzdělávací organizace EDUin v sobotním vydání MF Dnes říká: „Statní maturita byl velmi drahý pokus napravit střední školství, který ukázal, že závěrečnou zkouškou se střední školství napravovat nedá… Tím, že větší část žáků odsuneme na učební obor a výsledky maturit zlepšíme, přece nic nevyřešíme.“

Když je ale někdo ministr, tak to řešit bude, i kdyby byly názory jakékoli.

Mezitím odbor vnějších vztahů a komunikace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v pátek odpoledne médiím oznámil, že Marcel Chládek se v pondělí 23. června stane na „hodinu učitelem“. Bude učit tělocvik v páté třídě na základní škole v Novém Strašecí. Začátek hodiny je naplánovaný na 10:00. Takže jeden kotoul vpřed a dva kotouly vzad, jako u státních maturit. Podobně nesmyslné taškařice ministru Chládkovi skutečně jdou…