Lev Praha

Lev Praha Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Poděkujme Rusům! Zajistili v Česku v podobě Lva Praha výborný hokej a skvělou zábavu

Není žádným tajemstvím, že za týmem Lev Praha, který tak září v hokejové KHL, stojí ruský kapitál. Ostatně kdo by u nás měl 730 miliónů, jež by mohl utratit za rok na „honěnou za pukem“. Není ani tajemstvím, že ruská hokejová KHL vznikla se záměrem konkurovat severoamerické NHL a byl za tím i politický kalkul moskevské vlády spojený s propagandou. Přesto, že vše ruské je teď módní tvrdě kritizovat, pokusme se o opak.

Lev Praha se po fantastických výkonech probojoval až do finále KHL a dnes se v Magnitogorsku v souboji s místním týmem rozhodne, kdo celou ruskou hokejovou soutěž vyhraje. Pokud by to byl klub z Prahy, bylo by to obrovské překvapení a neskutečný úspěch.

Máme mít tedy radost z toho, že Rusy placený tým, který má uvedeno domovské místo Praha, je tak dobrý? Ale ano.

Co stojí proti sobě

Mnozí zcela oprávněně namítnou, že by se mělo hlavně pátrat po tom, jakým způsobem ruští majitelé Lva přišli k tak velkým penězům, protože v zemi na východě existuje u mnoha lidí temné pozadí jejich zbohatnutí. Je to pravda, bylo by určitě skvělé, kdybychom se dopátrali.

Na druhou stranu je hokejovým fanouškům něco podobného jedno. Oni chtějí vidět kvalitní zápasy, pobavit se, touží po něčem, co tu ještě ve sportu nebylo. Dostali toho v letošní sezóně hodně. Zápasy ruské KHL jsou většinou skutečně kvalitnější než v naší hokejové lize. Tempo a předváděná technika byly velmi dobré. Je to zážitek i zábava. Proto Lev neměl s počtem diváků větší problém, dokonce při finále vytvořil v pražské O2 areně hned několik rekordů celé soutěže.

Vzhledem k velikosti hal jiných klubů to nějakou dobu i vydrží.

Zřejmě to některé mediální mudrlanty zamrzí, ale při zábavě u hokeje na majitele klubu nemyslíte, prostě pro vás neexistuje. I když je to „nenáviděný“ Rus. Ani nevoláte jako na českém fotbale, že „Pelta je č….k“ (to je ten pán, co je předsedou našeho fotbalového svazu). Přišli jste z jiných důvodů. A tu vám KHL nabídla.

Kromě jiného i proto, že ruské týmy mají skvělé ruské hráče. Jistě, ruští hráči jsou pro nás většinou fuj, ale jejich sportovní mistrovství nemůžeme popřít a nevidět. Byla by to hloupost. Takže na ně lidi masově vyrážejí ve jménu Lev Praha a jsou spokojeni.

Politika, Krym, Ukrajina, Putin jdou stranou. I když ne úplně…

Odpouštění je na místě

Mimochodem – čeští diváci skutečně Rusy nemilují a mají k tomu dostatek oprávněných důvodů. Dlouholetou okupaci naší země nelze jen tak vymazat z paměti stejně jako dost často hloupé povýšenecké chování Rusů, jímž se prezentují po celém světě. Proto u ruské hymny, která se hrála v Praze na začátku soubojů, pískali. Jenže i to bylo překonáno. Diváci vyslyšeli prosbu českých hráčů Lva Novotného a Němce, aby to nedělali. A skutečně, stal se zázrak. V pondělí podvečer byl i u ruské hymny důstojný klid.

Už zbývá jen zjistit, zda jsou spokojeni s podobným vývojem KHL i samotní Rusové. Oni z českého týmu, jenž hraje za ruské peníze v silně mezinárodním složení, asi tak nadšení nebudou.