Mobilní telefon

Mobilní telefon Zdroj: Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Ceny za hovory v zahraničí diktuje EU, ne majitel firmy. Politici nemají určovat ceny

Evropská komise navrhla a europoslanci schválili, že si od prosince 2015 nebudou moci provozovatelé telefonních společností účtovat poplatky za propojení mezinárodních hovorů a internet.

EU nyní stanovuje maximální ceny za odchozí hovor ve výši 0,24 eur (6,60 korun), za příchozí 0,07 eur (1,90 Kč) a 0,08 eur za odchozí esemesku (2,20 Kč). Od prosince 2015 by ceny měly být stejné za volání v zahraničí jako za volání doma.

Ceny domácích hovorů za poslední léta klesaly. Podle Českého telekomunikačního úřadu byla v roce 2006 průměrná cena minuty hovoru 4,80 Kč a dnes je už jen 1,80 korun.

Cena hovorů klesala hlavně díky ostré konkurenci – nejen mobilních operátorů mezi sebou, ale díky internetu, Facebooku, Skypu a dalším aplikacím, které umožňují komunikovat levně nebo zadarmo.

Žádný oběd není zdarma

Vysoká cena za volání v zahraničí se nám nemusí líbit. Máme ale přeci možnost využít alternativ. Politici nesmějí diktovat ceny. Tím se vracíme do komunistické éry řízení ekonomiky. Když nám vláda začne diktovat cenu, přestáváme být skutečným vlastníkem a reálným vlastníkem se stávají politici.

Telefonování v zahraničí bez příplatků se může někomu jevit jako skvělá věc. Ale všechno má své náklady a důsledky. Operátoři jistě přizpůsobí cenu domácího volání tak, aby jim kompenzovala ušlé příjmy ze zahraničních hovorů. Jestli teď ceny domácích hovorů přirozeně klesaly díky konkurenci, kvůli regulaci EU klesat dál už nemusí. Na regulaci Unie tak vydělají ti, kdo hodně cestují a prodělají ti, co většinou telefonují doma.

Nalijme si čistého vína, věčně cestujícím europoslancům se regulace hodí a vyplatí. Není se tak co divit, že pro tuto regulaci nadšeně hlasovali europoslanci ČSSD, KSČM i ODS (proti byl ale poslanec Edvard Kožušník).