Ukrajina

Ukrajina Zdroj: Profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Ukrajina padá do propasti, má slabé a neschopné vlády, krvavá balkanizace je na cestě

Ty nejhorší scénáře vývoje na Ukrajině se bohužel podle všeho naplňují. Neschopného a zkorumpovaného proruského prezidenta Viktora Janukovyče nahradila revolucí „vyrobená“ vláda, která je ale slabá a nemá situaci pod kontrolou. To bude nahrávat radikálům a extremistům. A může to mít pro tuto velkou evropskou zemi katastrofální následky.

Pokračující střety na východě země, kde separatisté v pondělí vyhlásili nezávislou Doněckou lidovou republiku, jsou důkazem, že nová kyjevská vláda úplně neovládá část svého území. Navíc je v pasti – pokud zasáhne proti proruským stranám silou, může očekávat i vojenskou agresi Moskvy, jíž se nebude moci ubránit. Ovšem když bude neblahému vývoji pouze přihlížet, tak ztratí nad vývojem kontrolu. Obě řešení jsou špatná a jiná v podstatě neexistují. Dohoda se vzbouřenci na východě Ukrajiny se zdá být totiž v současnosti nemožná.

Jenže vláda, která nedokáže potlačit ani demonstrace, je odsouzena k postupnému pádu (právě Janukovyč by o tom mohl vyprávět, když se nakonec uchýlil k zabíjení protestujících, padl). Bylo by zajímavé slyšet, co právě teď radí USA a Evropská unie nové ukrajinské vládě, jež se jasně deklarovala jako proevropská.

Balkanizace na cestě

Nejzávažnějším problémem Ukrajiny se jeví možnost jejího rozbití na několik kusů, což vyvolá „balkanizaci“ této části Evropy. Krym už Rusko anektovalo, východ Ukrajiny má k tomu nakročeno a v záloze má Moskva další území, které se k ní může rychle připojit. Pohled na mapu ukazuje, že moldavské Podněstří, jež si už dávno žije vlastním životem (Putin ho dotuje miliardami dolarů ročně), by se v případě připojení k Rusku ocitlo „uvnitř“ Ukrajiny, na jejím jižním křídle.

Ruský ekonomický i vojenský tlak na Ukrajinu se proto stupňuje a je jasné, že Západ tomu nedokáže zabránit. Nemá ani dostatek finančních prostředků, aby Kyjev zachránil před strádáním. Trumfy má v ruce pořád Vladimir Putin. Ten sice může začít vyjednávat, ale počká si, až to pro něj bude ještě daleko výhodnější.

Udržet za současného stavu na uzdě ukrajinské nacionalisty a extremisty bude možná nad síly kyjevské vlády. Násilí by pak dokázala zastavit pouze armáda, která by se ale musela obrátit proti vlastnímu lidu. Nebo by přišla „bratrská“ pomoc z Ruska, jenže to by už Ukrajina byla na kolenou.