Supermarket

Supermarket Zdroj: Profimedia.cz

Senátor Bublan chce zakázat o svátcích práci v supermarketech. Chce to někdo?

Senátor František Bublan (nestraník, který je v horní komoře parlamentu členem klubu ČSSD) opět předkládá návrh zákona, podle kterého by hrozila pokuta supermarketům, které by měly otevřeno o svátcích.

Dnes mohou mít supermarkety svobodně otevřeno, kdy chtějí. Některé mají otevřeno do pozdního večera, další o víkendech a mnohé i o státních svátcích. Je to skvělé pro nás zákazníky, když si můžeme nakoupit, kdy se nám to nejvíc hodí. Je to skvělé pro brigádníky, zejména studenty, pro které je víkendový a sváteční prodej příležitostí k přivýdělku a je to dobré i pro kmenové zaměstnance, kteří získávají za práci o svátcích mimořádné příplatky.

Zákaz svátečního prodeje by způsobil tlačenice a fronty vždy poslední den před svátkem, dnes jsou nákupy lépe rozložené v jednotlivých dnech, lépe se před obchody parkuje.

Proč chce tedy Bublan obchodům zakázat prodej o svátcích?

Argumentuje tím, že když se zakáže tento prodej, lidé budou mít více času na své rodiny a koníčky. Proč má ale stát určovat lidem, kdy mají odpočívat a kdy trávit čas s rodinou? Vždyť většinou jsou rodiny pohromadě o víkendu.

Proč by teda někdo nemohl pracovat třeba 28. září? O svátcích většinou pracují ti, kteří svoji rodinu nemají, nebo kteří si udělají volno jindy.

Zajímavé je, že si je Bublan vědom problémů, které by s takovým zákazem vznikly. Proto hned v návrhu zákona vyjmenovává mnoho výjimek. Zákaz se nemá vztahovat na benzínové pumpy, na obchody na letištích a nádražích, na obchody s plochou do 200 metrů čtverečních. Vznikají tak jen další nespravedlnosti.

Pan senátor to asi myslí dobře, nedomýšlí ale, co taková regulace způsobí. Vidí jen ty lidi, kteří o svátcích v práci nebudou a budou doma s rodinou. Nevidí ty, kteří by si o svátcích rádi přivydělali. Většina levicově smýšlejících lidí vidí jen to, co je na první pohled vidět. To, že je život daleko složitější, už nevidí, tím nám ostatním ale znepříjemňují život.