Temelin

Temelin Zdroj: Archív

Přijde Rusko kvůli invazi na Krym o dostavbu Temelína?

Vojenský zásah Ruska na Ukrajině může této zemi zkomplikovat ambici účastnit se tendru rozšíření jaderné elektrárny Temelín.

Někteří ministři České vlády mají obavy, že účast Ruska na strategickém státním projektu představuje bezpečnostní riziko. Vláda se tedy bude muset zabývat tím, co současný agresivní ruský postup na Krymu vlastně znamená z hlediska naší bezpečnosti. Země, která používá vojenskou agresi v zahraniční politice, je bezpečnostním rizikem i pro Českou republiku, myslí si třeba ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier ze sociální demokracie.

Jiný názor má elektrárenský kolos ČEZ. Podle ČEZu nemá situace na Ukrajině vliv na posuzování jednotlivých nabídek. V tomto duchu hovoří také premiér Bohuslav Sobotka. „Ačkoliv situaci na Ukrajině vnímáme jednoznačně negativně, není to důvod, abychom přerušili všechny naše obchodní vztahy s Ruskem. Tendr bude i nadále probíhat podle nastavených technických, právních ekonomických kritérií,“ míní předseda vlády.

Je pravda, že vláda nemá na soutěž přímý vliv. Nakonec však o tom, zda zakázku dostane přidělenou ten či onen konkrétní podnik, vláda rozhodovat bude.

Stále stejné Rusko

Rusko je agresivní imperialistická velmoc. Ne až teď, bylo vždycky, jen bylo občas oslabené, nebo to nebylo na první pohled tak vidět. Země je ovládaná důstojníky a agenty někdejší KGB, od prezidenta až po moskevského patriarchu. Kam kdy ruská noha šlápla, nastala nesvoboda, politické pronásledování a chudoba. Stačí na mapě udělat čáru, kam Rusové kdy došli a jak vypadají země před čárou a za ní. Na to není potřeba žádná velká intelektuální teorie, stačí se jen dívat. Nebo si udělat jednoduchý test, jestli uprchlíci z celého světa prchají raději na Západ, nebo do Ruska a jeho kolonií.

Totéž se samozřejmě týká i kapitalisticko-komunistické Číny. Normální člověk, kdyby viděl Rusa nebo Číňana, jak chce kupovat letiště, přístav nebo budovat elektrárnu, by měl zpozornět. Ten scénář je celkem jednoduchý, nejdříve okupovat ekonomicky a vytvořit si ve vyhlédnutých zemích kolonie svých občanů. Vojensky se bude okupovat jen v případě, když se to bude hodit. Ono se to ale hodit může kdykoli podle potřeby a pak se někdo bude divit. Pozdě.