Putin Ukrajina

Putin Ukrajina Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Rozdělení Ukrajiny je v pořádku

Aby nedošlo k omylu — ruské tanky, které se na tom rozdělení podílejí, v pořádku nejsou. Mělo se o tom rozhodnout v ukrajinském referendu, ne v Kremlu. Ale sama podstata rozdělení Ukrajiny je stejně dobrá, jako bylo rozdělení Československa.

Následkem mimořádně kataklyzmatického historického vývoje se Ukrajina v podstatě skládá ze dvou částí — jihovýchodní, ruskojazyčné, západní, mluvící ukrajinsky a rusínsky. Krym je k Ukrajině přičleněn rozhodnutím strany, ten byl nejdřív tatarský a pak ruský. Následkem toho je samozřejmou ideovou součástí jihovýchodní Ukrajiny.

Jak vidno v celé Evropě, dva víceméně stejně silné národy, ne- li dokonce více, v jednom státě nedělají dobrotu. Vidíme to na příkladu Československa, Jugoslávie, a abychom nezůstávali jen na Východě, tak i na příkladu Belgie a Španělska. Postoje Majdanu volající po integraci Ukrajiny do EU jsou postoji západní Ukrajiny. Postoje krymských Rusů vítajících ruské vojáky jsou postoji východní Ukrajiny. A poslední léta ukrajinské vnitřní politiky přesvědčivě ukázala dvě věci: Jednak že kradou všichni politici bez ohledu na východní či západní orientaci a za druhé i to, že země vlastně nemůže mít vnitřní politiku, jež by vyhovovala většině občanů. Buď vyhovovala západu, nebo východu — střední cesty nebylo.

Východní Ukrajina se cítí být spíše součástí ruského impéria, západní spíše součástí Evropy. Jak řídit tak rozdělenou zemi? Jak ukázal rozpad Československa, vznik dvou nových, menších států z většího starého státu není nic tragického ani bolestivého. Rozdělení Ukrajiny, k němuž nade vši pochybnost dojde — Putinovy tanky se na 99 procent nezastaví na Krymu, ale „ochrání“ všechna ukrajinská území s převažující ruskou menšinou —, by nemuselo být nic tragického a mohlo by oběma částem země i celkem pomoct. Takže rozdělení země samo o sobě je celkem v pořádku. Je však historickou chybou, že se na něm podílejí Putinovy tanky a že nad tím dnes už prakticky jistým rozdělením ukrajinského území mezi obě vlivové sféry, Západ a Rusko, bude navždy viset stín vojenské agrese Kremlu.