Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

ANDREA HOLOPOVÁ: Zeman doporučuje švédský model, ten je daleko pravicovější, než si myslí

Když prezident Miloš Zeman v Poslanecké sněmovně pronášel projev k programovému prohlášení vlády, vyzdvihl skandinávský švédský model ekonomiky, který by pro nás prý měl být vzorem. Švédsko je ale „pravicovější“, než si mnozí myslí.

Švédský „socialismus“ byl u nás léta dáván levicovými politiky za vzor. Jenže realita je už poněkud jiná. Naše levice to buď odmítá vnímat, nebo má nesprávné informace. Švédsko zbohatlo díky ekonomickému liberalismu a socialismus opustilo v 90. letech minulého století. To bychom konečně měli vzít na vědomí.

Například profesor ekonomie Josef Šíma k tomu uvádí: „Do roku 1932, kdy se dostali k moci sociální demokraté, byly vládní výdaje drženy pod deseti procenty a ještě v roce 1950 mělo Švédsko fakticky nižší míru přerozdělování než USA. Následný enormní nárůst daní a budování přerozdělovacího státu přivedly tuto zemi do krize – ekonomika upadala, velké firmy začaly kvůli daním Švédsko opouštět, soukromý sektor chřadl. Až krize na přelomu 80. a 90. let způsobila obrat – došlo k dramatickému snížení daní, privatizaci a deregulaci řady odvětví. Švédsko se od „svého“ modelu v podstatě odvrátilo.“

Zatímco skoro všude v Evropě šly daně nahoru, Švédsko za posledních 15 let daňovou zátěž výrazně snížilo. Daň dědickou a darovací úplně zrušilo. Obce mají v této skandinávské zemi daňovou autonomii a panuje mezi nimi daňová konkurence. Když nějaká obec s daněmi nakládá nehospodárně, mohou se Švédové přestěhovat do obce s nižšími daněmi.

Švédsko už 15 let hospodaří s vyrovnaným nebo přebytkovým rozpočtem, takže zatímco všechny evropské země kromě Švýcarska státní dluh zvyšovaly, a některé přivedl až ke státnímu bankrotu, tak Švédsko státní dluh snížilo o polovinu. Také zde nemají nic jako zákon o minimální mzdě.

Ale dobrá, pane prezidente, pojďme si vzít švédský model za vzor – aspoň pokud jde o snižování daní, daňovou autonomii obcí a snižování státního dluhu.