Vasil Biľak

Vasil Biľak Zdroj: ČTK

JAN JANDOUREK: Má Biľak hořet v pekle a my mu přát jen to nejhorší? Trochu přibrzděme

Komunistický režim byl zločinný a Biľak byl zločinec, na kterého pozemská spravedlnost nedosáhla. Ale není potřeba hned volat na pomoc peklo.

Pan René Kroc, autor nejlepších komentářů, VŠE Praha, mi pod můj článek o Vasilu Biľakovi napsal: „Tři nejhorší zrůdy socialistického režimu (Gottwald, soudce Vaš a Biľak) nezaplatily za svou činnost ani ň, přestože u všech tří by bylo na místě třeba i lynčování podobné soudu s Nicolae Ceausescu. A Vy nám tady, pane Jandourek, budete tvrdit, že máme vážit slova tváří v tvář majestátu smrti? Jenom proto, že ten zmetek konečně zdechnul? Děláte si srandu? To, milý pane, není křesťanství, to je kreténismus. Až se zase jednou vyloupne zmagořený fanatik, ochotný kdykoliv obětovat Váš život za svoji věc, ochotný zvát sem invazní vojska, tak bude vědět, že v pohodě dožije bez ohledu na svoje zločiny a ještě mu bude přáno, aby odpočíval v pokoji. Nikoliv pane, když už naše garnitura politiků a soudců je tak laxní vůči zemským škůdcům a zrádcům národa, pak mu můžeme aspoň popřát, ať se ten hajzl smaží v pekle. A po soudružsku dodat: ‚Na věčné časy a nikdy jinak!‘“

Pokud jde o jde o křesťanství, mám o něm jisté matné mínění, když se jím přes třicet let zabývám a studoval jsem na dvou teologických fakultách a jsem kněz, ale rád se nechám pořád poučit, protože toho neví nikdy dost a člověk nemá být nafoukaný náboženský profesionál. Taky nevím všechno.

Pořád ale vím, že lidé se nemají posílat do pekla. My katolíci to máme dobré, protože věříme v očistec, to znamená, že existuje jistá míra viny a ta se potom ohněm očistcovým (to je metafora, jde o duševní utrpení) dá odčinit. Pro představu, pokud zaviníte smrt deseti lidí, mohli byste si odtrpět tok, co oni, nebo víc, ale není nutné vás kvůli tomu smažit věčně. Stejně nikdo nevíme, co je to věčnost.

Aby bylo jasno, komunistický režim byl zločinný a Biľak byl zločinec, na kterého pozemská spravedlnost nedosáhla. Mně otrávil on a jeho soudruzi polovinu života a to jsem ještě dopadl docela dobře. Ohledně něho platí, že o mrtvých jen pravda. Jen jsem sám neudělal proti tomu režimu všechno, co bylo v mých silách, tak zas tolik nekřičím, jen trochu.

A majestát smrti je majestát smrti. Bázeň před koncem, která má být lidem společná, pokud jsou ještě trochu citliví. Všechny nás to čeká. Jednostejně v prachu lehnem, jak se zpívá v majoru Zemanovi.A pak se uvidí.