Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: profimedia.cz

PAVEL ŠAFR: Andrej Babiš je největší český herec

„Babiš končí ve vedení Agrofertu“. „Dal si sám sobě výpověď.“

Takhle „inteligentně“ referují české zpravodajské weby o formálním ukončení přímé řídící funkce nastupujícího ministra financí v holdingu Agrofert. Dokonce bez jakéhokoli novinářského odstupu přistupují i na dojemné představení, v němž Andrej Babiš hovoří o svých složitých pocitech s nimiž se svých milovaných funkcí musel vzdát, aby nemohl být kritizován z konfliktu zájmů. S dramatickým patosem nám sděluje: „Zbavuji se podpisových práv, členství v představenstvech i dozorčích radách.“ Ponechá si prý jen členství v dozorčí radě nadace Agrofert, která se zabývá charitativními projekty. A pak dodá trpitelsky: „Což mi snad nikdo jako střet zájmů vyčítat nebude.“

Andrej Babiš je v současné době největším českým hercem. A jeho nejlepším divadelním kusem je představení na téma: Moje neobyčejná mravnost. Svým žánrem patří tento dramatický kus ke klasickým dílům Commedie dell´Arte.

Andrej Babiš je majitelem Agrofertu skrze své akcie. On je jediným skutečným vládcem v této firmě, ať si po formální stránce jmenuje do vedení kohokoli. A ať si udělá se svými podpisovými právy cokoli. Nikdo se bez něj nemůže v této firmě ani uprdnout. To je holý fakt a formální změna v obchodním rejstříku sice obelstí literu zákona, ale neměla by obelstít nikoho, kdo ještě neztratil zdravý rozum a obyčejnou sebeúctu.

Jediné opatření, jakým by se čestně zbavil svého konfliktu zájmů, je prodej těchto akcií, skrze které vlastní na dvě stě firem, a to včetně klíčových médií.

Jenže v této společnosti, v níž novináři z větší části už dávno rezignovali na veřejnou službu a nechávají ze sebe dělat nedůstojné mezky, může Andrej Babiš zahrát denně jakékoli přihlouplé divadlo s jistotou potlesku. Kupříkladu hru na skvělého vydavatele, který vůbec, ale opravdu vůbec nezasahuje do obsahu svých novin. Jenom z nějakého zvláštního důvodu ty noviny pracují přesně tak, jak se mu to líbí, a to včetně jakýchsi divadelních etud na téma „naše skutečná nezávislost“. Nyní se tedy Andrej Babiš teatrálně zbavil svého „konfliktu zájmů“ a už může být ministr financí. Zítra ještě přijme sněmovna nový zákon, který vlastně vůbec ale vůbec není o Andreji Babišovi a jen shodou zvláštních okolností zruší lustrační zákon. A pak už Andrej Babiš vstoupí do vlády, čistý jak lilie andělská. A další díl inscenace začíná.

Zvedá se opona a všichni tleskáme. Ó jak jsi úžasný, Andreji Babiši! Děkujeme Ti, jak nás skvěle řídíš!