Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Slavomír Kubeš / Mafra /Profimedia.cz

Babiš si dal výpověď z vedení Agrofertu, firmu si však ponechal ve vlastnictví

Andrej Babiš v pondělí odpoledne oznámil na svém Facebooku, že odstupuje z vedení Agrofertu. Babiš tak předstírá, že se zbavil konfliktu zájmů. Formálně ano, ale fakticky se nic nemění. Jako majitel Agrofertu bude dál rozhodovat, podepisovat jeho rozhodnutí však bude někdo jiný.

„Dnes, v pondělí 20. ledna jsem si sám podepsal výpověď, což byl zvláštní pocit," napsal Babiš na sociální síti. V blogu, v kterém každý týden komentuje dění v politice, pak vysvětlil: „Mé jméno musí zmizet ze všemožných rejstříků, zbavuji se podpisových práv, členství v představenstvech a dozorčích radách. Chci zůstat jen v dozorčí radě Nadace Agrofert, která přispívá na charitativní projekty, což mi snad už nikdo jako střet zájmů vyčítat nebude.“

Již v listopadu Babiš uvedl, že v případě jeho vstupu do vlády by se předsedou představenstva mateřské firmy Agrofert stal šéf valašskomeziříčské chemičky DEZA Zbyněk Průša. 

Do skupiny Agrofert patří přes 200 firem, které působí mimo jiné v oblasti zemědělství, potravinářství, chemického průmyslu.