Rakev, poprava

Rakev, poprava Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Poprava nemá bolet!

USA přehodnocují svůj obvyklý způsob popravování odsouzenců na smrt. Místo smrtící injekce je ve hře popravčí četa. Chválabohu.

Když přijmeme tezi, že odsouzenec na smrt má být popraven stejně krutě a bolestivě, jako zabíjel on sám, dostáváme se – celá společnost – na úroveň toho zločince. Sněmovna reprezentantů státu Missouri obdržela návrh, aby byla obnovena možnost odsouzence střílet místo dnes obvyklé smrtící injekce nebo stále ještě legální, byť léta nepoužívané plynové komory.

Ve stejný den, kdy v Missouri vzešel na svět nový zákonný návrh, totiž v Ohiu popravili dosud nevyzkoušeným smrtícím koktejlem vpraveným do žíly k smrti odsouzeného Dennise McGuire. Odsouzenec se podle svědků popravy patnáct minut před smrtí dusil – a trpěl.

Děsivé názory čtenářů, že poprava má být trýznivá, které se objevují pod články o trestech smrti, ukazují, že veřejnost si vůbec smysl absolutního trestu neuvědomuje. Nejde o pomstu (která má bolet), ale o výkon spravedlnosti a především – o expiraci. O ceremoniální odvržení – usmrcení – osoby, která porušila naše normy lidství.

Proto je dobře, že v USA, kde velmi diskutabilní trest smrti dosud provádějí, alespoň slevili a nebudou už popravované před smrtí trýznit. Poprava zastřelením popravčí četou je totiž okamžitá a bezbolestná. A pokud stát chce zabíjet, má zabíjet právě tak – rychle a bezbolestně.