Trest smrti

Trest smrti Zdroj: profimedia.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nemáte nárok na bezbolestnou popravu

V USA v noci na pátek popravili dalšího odsouzence na smrt. Státní návladní ke kauze podal vysvětlení, ze kterého mrazí. Trýznivá smrt by neměla být trestem!

V nedávné minulosti proběhlo několik poprav, proti kterým nemohl nic říct ani jejich zapřísáhlý odpůrce. Při popravě Saddáma opravdu nehrozilo, že popravují nevinného. A u stále více poprav – především v technologicky vyspělé Americe – je díky testům DNA opravdu vyloučeno, aby byl omylem popraven nevinný.

V noci na pátek v americkém Ohiu popravili třiapadesátiletého vraha a sexuálního násilníka. Nechávám teď stranou, zda to byla poprava nesporně usvědčeného (třeba testy DNA), nebo zda byla jeho vina diskutabilní. Zásadní je, že McGuireho popravili novou směsí jedů, dosud neozkoušenou, a průběh popravy naznačoval, že se při ní popravovaný dusil – chroptěl a lapal po dechu.

Trest včetně popravy nesmí být podle amerických zákonů příliš krutý. Když však odpůrci popravy tímto argumentem argumentovali, odpověděl jim asistent vrchního prokurátora státu Ohio Thomas Madden: „Nemáte nárok na bezbolestnou popravu.“

Poprava sama o sobě je více než diskutabilní akt. Trýznivá poprava je ale zcela nepřijatelná, jde o středověký postup odplaty bolestí, a causa McGuireho ukazuje, že Amerika je v mnoha oblastech necivilizovanou zemí. Když už chtějí své odsouzence zabíjet, měli by to alespoň dělat bezbolestně.