Livia Klausová

Livia Klausová Zdroj: Dan Materna / Mafra / Profimedia.cz

ANDREA HOLOPOVÁ: Slovenský pisálek urazil českou velvyslankyni

Včera česká média papouškovala slovenského pisálka, který ve svém komentáři v deníku SME urážel českou velvyslankyni na Slovensku Livii Klausovou. To vše jen kvůli tomu, že se rozhodla nekomentovat hypotetické otázky týkající se slovenské politiky.

Klausová zcela správně odmítla komentovat otázky, co si myslí o prezidentském kandidátovi Robertu Ficovi nebo o hejtmanovi Bánskobystrického kraje Marianu Kotlebovi. Několikrát redaktorce, která s ní vedla rozhovor, řekla, že jí to jako velvyslankyni nepřísluší hodnotit.

Je škoda, že první velký rozhovor s novou českou velvyslankyní na Slovensku byl slovenskou novinářkou veden takto neprofesionálně a zaujatě.

Česká média s chutí citovala hanlivé výroky slovenského komentátora vůči české velvyslankyni, protože Klausové místo nabídl prezident Zeman, kterého nesnáší.

Je v pořádku, že někdo nemá rád Zemana, Klause nebo Fica. Co v pořádku ale není, je zatahování těchto politických rozepří do mezinárodních vztahů. Velvyslanec je zástupce státu a diplomat. Nepřísluší mu tím pádem hodnotit politické spory, ať už doma nebo v zahraničí.