Trosky slunečníno chrámu v Abúsíru

Trosky slunečníno chrámu v Abúsíru Zdroj: profimedia.cz

Čeští egyptologové uspěli v žebříčku největších objevů roku 2013

Úspěch českých egyptologů se stal jedním z deseti nejvýznamnějších archeologických objevů roku 2013, jejichž žebříček sestavil archeologický časopis Heritage Daily.

Češi se dostali na šestou příčku, a to díky nálezu unikátní hrobky královského lékaře jménem Šepseskafanch v Abúsíru. Byl to velmi bohatý člověk člověk, který žil ve 24. století před Kristem na sklonku egyptské Staré říše za vlády faraonů 5. dynastie. Zároveň pracoval i jako kněz ve slunečním chrámu.

„Tento objev je velmi důležitý, protože jde o hrobku jednoho z největších lékařů z doby stavitelů pyramid, který měl velmi blízko k faraonovi,“ komentoval tehdy nález egyptský ministr pro archeologické vykopávky Muhammad Ibráhím Alí. Podle profesora Miroslava Bárty, který je zároveň vedoucím projektu v Abúsíru je umístění českých egyptologů na žebříčku uznáním kvality práce a vysokého pracovního nasazení všech členů Českého egyptologického ústavu.

Šepseskafanch byl osobním lékařem panovníka. Doktoři přitom patřili ve své době k velmi významným rodinám u dvora faraona. Kamenná hrobka se nachází v jižní části české archeologické koncese v Abúsíru, nedaleko na jih od Káhiry. Hrobka je 21 metrů dlouhá a 14 metrů široká, její zdivo sahá do výše přes čtyři metry. Nedaleko od ní leží hrobkový komplex princezny Šeretnebtej z 5. dynastie, který Češi se světovým ohlasem objevili v roce 2012. První místo v žebříčku nejvýznamnějších objevů loňského roku patří britským vědcům, kteří na základě analýzy DNA loni v únoru potvrdili, že kostra nalezená pod parkovištěm v Leicesteru v září 2012 skutečně patří anglickému králi Richardovi III. z 15. století.

Deset nejvýznamnějších archeologických objevů roku 2013
1. Oznámení vědců z Leicesteru, že nalezená lebka patří anglickému králi Richardovi III.
2. Nález britských archeologů, kteří objevili v Londýně starořímskou sochu ve tvaru orla
3. Nález nejstaršího a největšího palácového vinného sklepa ve městě Kanaan v severním Izraeli
4. Nález rituální stavby ve městě Norton v Británii
5. Nález sídla z 1. století našeho letopočtu v Jeruzalémě
6. Nález českých archeologů, kteří objevili v egyptském Abúsíru unikátní hrobku lékaře faraonů
7. Nález 6000 let starého pohřebiště v Británii
8. Nález pohřebiště ze 14. století v centru Londýna
9. Nález 1500 let staré mozaiky v Izraeli
10. Nález více než 300 hliněných figurek v Řecku, které pocházejí z doby neolitu
                                                 Zdroj: Heritage Daily