Soči

Soči Zdroj: profimedia.cz

VILIAM BUCHERT: Olympiáda v Soči je pomníkem korupce a megalomanie

Urputnost se kterou se pomocí blížící se zimní olympiády v Soči (uskuteční se v únoru) snaží vybudovat ruský prezident Vladimir Putin vlastní pomník, je až zarážející. Jenže na tento gigantický podnik nakonec doplatí ruský daňový poplatník, protože nad olympiádou visí temné stíny korupce a megalomanie.

 

Monstrózní hry v Soči jsou označovány za vůbec nejdražší sportovní událost historie. Konečná cena překročí 50 miliard dolarů, přitom původní rozpočet byl pouze 12 miliard. V tomto případě ale nejsou informace o nejdražší olympiádě pravdivé. Čínská vláda sice oznámila, že letní olympiáda v Pekingu (mimochodem podle všech aktérů i pozorovatelů velmi úspěšná) stála 45 miliard dolarů, ale společně s mnoha velkými projekty v infrastruktuře to bylo až kolem 100 miliard. Vážnější otázkou je, zda budou investice v Soči v budoucnosti nějak rozumně využity. A v tomto případě panují oprávněné obavy.

Některá velká sportoviště podle všeho nenajdou po olympiádě adekvátní využití. Ostatně historie se nepříjemně opakuje. Velikášství, které ovládlo Řecko při pořádání olympiády v roce 2004, přispělo za několik let v této zemi k dramatické ekonomické krizi. Slavné „ptačí hnízdo“, hlavní olympijský stadión v Pekingu, také postupně chátrá, protože nemůže najít permanentní využití. V Soči byla teď vybudována například velká hala na hokej, ale v tomto městě není žádný klub, který by podobný stánek dokázal v budoucnosti naplnit.

Navíc nevládní ruské organizace a ekologové upozorňují, že pořadatelé v Soči a okolí naprosto nerespektovali charakter a výjimečnost zdejší krajiny, ani specifika celé oblasti, a že některá místa byla nesmyslně zalita betonem a asfaltem. Za největší problém olympiády v Rusku jsou ale považovány mnohonásobně předražené stavební projekty, na kterých se podle všeho přiživili nejenom politici, ale hovoří se i o napojení na zločinecké skupiny. Jenže prezident Putin se rozhodl, že hry se uskuteční za každou cenu. Kvůli problémům s dodržováním lidských práv a kvůli negativnímu vztahu moskevské vlády k homosexuálům, už ale odmítli účast na slavnostním zahájení prezidenti Německa, Polska, Francie i USA. Navíc sportovce i funkcionáře chtějí před hrami vystrašit islámští teroristé, jak jsme to viděli v minulých dnech při atentátech ve Volgogradu.

Pomník, který si Vladimir Putin v Soči vystavěl za peníze daňových poplatníků, je tak jedním z nejnesmyslnějších megalomanských projektů posledních desetiletí ve světě, který bude tuto oblast u Černého moře v budoucnosti jen zatěžovat.