šetření

šetření Zdroj: Marek Douša

Dopis guvernérovi. Utrácím, co to dá, ale už to nejde

Hned v úvodu bych Vám, pane guvernére centrální banky, chtěl říct, že jsem si Vaše výzvy bral vždy k srdci. Řídil jsem jimi svůj život a neohlížel se na nic jiného.

Vím, pane guvernére centrální banky, že jste si více než rok naříkal na láci, jež tu panuje. Vše je za hubičku. Rozhodl jsem se, že Vám, pane guvernére centrální banky, pomohu, a tak jsem se letos v dubnu oženil.

Pomyslete na to, kolik peněz kvůli nám lidé utratili za svatební dary. Kolik utratili za cestu, kterou za námi do východních Čech vážili. Ta útrata za hostinu. Vaše statistiky, pane guvernére centrální banky, to musely zaznamenat.

Ale já vím, že to nestačí. V červenci se mi narodil syn. Těch plín, co jsme nakoupili. Toho oblečení. A hlavně, pane guvernére centrální banky, ten kočárek. Pravda, jeho nákup jsme posouvali, hledali levnější, některé prodejny jsme navštívili vícekrát, to provinile přiznávám. Ale nakonec jsme koupili. A ne z druhé ruky – pěkně nový!

Pane guvernére centrální banky, zapomněl jsem Vám říct, že vůbec ze všeho nejdřív jsme se už začátkem roku přestěhovali a nakoupili nový nábytek i koberce. Těch výdajů … Měl byste z nás vskutku radost, věřte mi, pane guvernére centrální banky.

A to ještě není všechno. Manželka řekla, že musíme pomoci více. A tak jsme koupili sušičku na prádlo. Ta nám, pane guvernére centrální banky, zajišťuje další pravidelné výdaje, tak jak to má být ve slušné rodině dle pokynů Vás, centrálních bankéřů.

Na závěr jsem si nechal to nejlepší. Víme, co se teď prodává nejhůř, takže jsme si koupili i auto. Měl byste, pane guvernére centrální banky, radost, jak pěkně se nám ztenčují úspory. Ale tím autem se dostáváme k takové věci...

… my jím často jezdíme na venkov. A Vy, pane guvernére centrální banky, nám teď trochu zdražujete naftu. Obávám se, že budeme muset tak trochu šetřit. Tak já jen, abyste to věděl dopředu, že Vám ve Vašem svatém boji za zvyšování cen už moc nepomůžeme. Děkuji za pochopení.

Sledujte další komentáře Miroslava Cvrčka na Twitter.com!