Sobotka Hašek

Sobotka Hašek Zdroj: ČTK

VOJTĚCH VARYŠ: Až odpadnou Sobotka i Hašek

Zdá se čím dál jasnější, že pokud bude ČSSD přece jenom nominovat premiéra, bude to muset být někdo mimo dvojici Hašek – Sobotka. Pro opravdu velkou a profesionální stranu by to neměl být problém. Koneckonců Paroubka kdysi taky vytáhli z klobouku a zcela neznámý Jan Fischer se zhostil z nebe spadlé pozice premiéra s takovou vervou, až se málem stal prezidentem. Kdo to bude letos?

Logicky by se nabízel Jeroným Tejc. Je stejný jako Hašek a Sobotka, na dálku téměř nerozlišitelný. Taky z jižní Moravy, taky vystudoval práva v Brně, taky sedí ve sněmovně od dětství a stranickou průkazku ČSSD drží zřejmě od prenatálního věku. Stejně jako oni nabízí růžicí buchotu tvář korunovanou mužnou pleší (v jeho případě, pravda, teprve počínající). A stejně jako oni dva představuje stejnou bezobsažnou nekonkrétní politiku frází bez barvy, chuti zápachu. Tejc se ovšem v tomhle kole určitě do čela nepostaví: to by ho totiž s dosud nevídanou svorností zařízli Hašek i Sobotka společně.

Do úvahy připadá také někdo ze stranických matadorů. Lubomíra Zaorálka nesnáší prezident Zeman, Zdeněk Škromach zas prezentuje zemanovskou sekci až příliš okatě. Co takhle plzeňský hejtman Milan Chovanec? Je místopředsedou strany, byl zvolen poslancem, patřil ke vzbouřencům, ale teď už jede na sebe. Ideální kompromis…

Mohl by jím být i šéfodborář a pražský lídr ČSSD Jaroslav Zavadil. Jako poradce prezidenta nebude mít potíž se Zemanovu přízní, jako na nestraníka by na něj mohli kývnout koaliční partneři i obě znesvářené strany. Má čerstvý politický mandát z voleb a jako tátu pracujících ho bude milovat dělný lid. Ale ani na něj nakonec nejspíš nedojde.

Je to samozřejmě jen intelektuální cvičení. Za pár týdnů mnoha nevýsledných setkání grémií ČSSD vystoupí prezident Miloš Zeman a oznámí řešení krize: premiérem bude Jiří Rusnok.