Babiš svou radost z výsledku rozhodně neskrývá.

Babiš svou radost z výsledku rozhodně neskrývá. Zdroj: Pavel Hofman

PAVEL ŠAFR: Babiš for premier? Ať nese zodpovědnost

Pravdu o Andreji Babišovi jsme v Reflexu napsali před volbami jako jediní a nenechali jsme na něm nit suchou. Bylo to zcela oprávněné. Kumulace ekonomické, politické a mediální moci, metody jeho zbohatnutí, jeho politická minulost, to vše jsou dostatečné příčiny proto, aby se liberální médium, které bazíruje na svobodných a civilizovaných poměrech v České republice, postavilo k tématu čelem. Časopis má mít prostě páteř. Stejně jako člověk. Dělat názorové médium, to není práce pro podělánky, kterých nyní na novinářské scéně kolem sebe vidíme najednou plno.

Nyní je tu ale nová situace. Hořké vítězství ČSSD urychlilo její rozštěpení na hradní a nehradní frakci. Je to tragická příhoda, která má v dějinách této strany trapnou analogii v roce 1948, třebaže tehdy šlo díky ruskému chomoutu o mnohem větší průšvih. Skutečným vítězem voleb je nyní Andrej Babiš. Jedině jeho strana má dostatečnou akceschopnost a energii na to, aby převzala hlavní díl zodpovědnosti za Českou republiku.

Babiš je nepochybně silná osobnost a kdyby dostal nějaký rychlokurz politiky, tak svoji zodpovědnost může ustát. Byla by to také asi nejlepší cesta, jak ho zcivilizovat. Jeho nahromadění politické, ekonomické a mediální moci by konečně bylo natolik viditelné, že by ji nemohl udržet a místo byznysu a médiím by se musel naplno věnovat vládnutí.

Kdyby se Babišovi náhodou povedlo dostat Českou republiku na nohy, kdyby se zbavil odéru nesystémového populisty a kdyby konečně začal dodržovat pravidlo oddělení politické, ekonomické a mediální moci, tak se mu nakonec v Reflexu rádi omluvíme. Nikoli za to, že jsme o něm psali pravdu, ale za to, že jsme ho považovali za riziko pro českou demokracii.

Když ale nepřevezme zodpovědnost, bude ve skutečnosti vládnout skrytě a bude nadále sbírat body. A celá situace bude nakonec ještě mnohem horší.