Andrej Babiš. Zatím nemá ucelený politický program, voliče oslovuje spíš prostřednictvím obecných populárních hesel, která od lidí uslyšíte na ulici. Ta hlavní – a v podstatě i všechna – jsou: jmenování odborníků místo politiků do státní správy, investiční plán místo nesmyslných škrtů, tuzemská soběstačnost v potravinách, boj s korupcí a kvalitní vzdělání.

Andrej Babiš. Zatím nemá ucelený politický program, voliče oslovuje spíš prostřednictvím obecných populárních hesel, která od lidí uslyšíte na ulici. Ta hlavní – a v podstatě i všechna – jsou: jmenování odborníků místo politiků do státní správy, investiční plán místo nesmyslných škrtů, tuzemská soběstačnost v potravinách, boj s korupcí a kvalitní vzdělání. Zdroj: ČTK

VOJTĚCH VARYŠ: Debata lídrů: Když mluvil Babiš, moderátoři mlčeli

Deset lídrů stran kandidujících do sněmovny se utkalo v další nudné debatě. Debatu pořádal v Národní technické knihovně server iDnes.cz a moderovali ho šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský se svým zástupcem Jiřím Kubíkem. Řečníky drželi zkrátka, jen když si pouštěl ústa na špacír lídr ANO Andrej Babiš, nechali ho. Kubík byl vtipnější a pohotovější, Čásenský kožený, politici celkem nudní, Babiš a Okamura nemluvili česky a k překvapení všech Ondřej Liška nerapoval. Zato si stěžoval na nepohodlný stůl, za nějž se prý nevešel.

Předvolební debaty jsou jako kampaň. Otravné, dlouhé a k ničemu. Takový byl i případ diskuse, kterou v NTK uspořádal iDnes.cz. Mnoho jsme se nedověděli, jen si potvrdili, že ti, které chceme volit, jsou zoufalci a náš hlas si snad nezaslouží. Kdyby ti ostatní nebyli ještě horší.

Miroslava Němcová byla tradičně defenzivní, když měla možnost zaútočit, ptala se na euro. Dokonce se lehce distancovala od „twitterové“ kampaně své strany, když prohlásila, že „ty říkanky“ jí z úst nejdou. To Schwarzenberg aspoň doporučoval Tomiovi Okamurovi spáchat seppuku, tedy japonskou rituální sebevraždu. Podle očekávání ji Okamura odmítl. Co víc, pojímal debatu ve stylu „urvu si, co můžu“ a jakýkoli prostor s mikrofonem zneužil pro absurdní program svého hnutí.

Okamurovu představu o obecném referendu však podpořil šéf komunistů Vojtěch Filip. To lídr lidovců Bělobrádek, který se směle přirovnával k německé CDU a rakouské ÖVP (ty však dosahují čtyř- až osminásobných výsledků v porovnání s jeho stranou), odmítl jakoukoli spolupráci s komunisty, včetně koalice s ČSSD, pokud by byla na bolševicích závislá. Naopak se ptal šéfa Zelených Ondřeje Lišky, proč se jeho partaj posunula doleva.

Andrej Babiš mluvil svou tradiční českoslovenštinou, Okamura jako kulomet a Karel Schwarzenberg stěží překonával svůj těžký jazyk. Rozumět našim lídrům zrovna nebylo. Ostatně, rétorické talenty mezi českými politiky chyběly vždy – není divu, že Miloš Zeman nad nimi vždy čněl. I když jeho pohůnek Mynář, který byl v debatě rovněž přítomen, mu zrovna čest nedělá. Nezmohl se na víc, než neurčité odkazy na to, co kdy Zeman údajně řekl nebo udělal. Prezident, zakládající si na obdivu k silným osobnostem s vlastním názorem, s ním nejspíš večer na Hradě vytře podlahu.