Petr Fiala

Petr Fiala Zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia.cz

Debata lídrů na jižní Moravě: Obstál exministr Fiala i Stropnický, Sobotka byl průměrný

Poněkud jinak než v Praze se odehrávala v Brně a za přímého přenosu ČT24 úterní večerní předvolební debata lídrů politických stran za jižní Moravu. Situace byla vyrovnanější a vyloženě se neztrapnil a neselhal nikdo. Pochválit tentokráte můžeme i moderátorku Danielu Písařovicovou. A jak to pohledem reflexu.cz dopadlo?

Pod největším tlakem i palbou samotných diskutujících se ocitl exministr školství a politolog Petr Fiala kandidující za ODS. Bylo zjevné, že právě Fiala je ojedinělým úkazem na české politické scéně – problémům rozumí, dívá se na ně s nadhledem a dokáže udržet klid a rozvahu. Pro občanské demokraty je škoda, že podobných lídrů nemají víc. Za možný neúspěch ODS ve volbách tohoto bývalého rektora Masarykovy univerzity rozhodně vinit nelze.

Herec Martin Stropnický z hnutí ANO působil chvílemi přepjatě, což se při jeho povolání dá očekávat. Nepodal ale na rozdíl od svých jiných kolegů z hnutí (i šéfa Andreje Babiše) vůbec špatný výkon. Několikrát se dokonce pokusil být i vtipný, což podobně nudným a dlouhým diskusím pomáhá. Jen recitaci Shakespeara při závěrečné řeči si mohl odpustit. To už bylo divadla trochu moc.

Největší očekávání před diskusí vzbuzoval předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ne, nijak neselhal, ale od možného budoucího premiéra země se přece jenom očekává nadprůměrný výkon, zejména pár dní před volbami. Jenže Sobotka se tvářil, jako kdyby pořád seděl na poslaneckém místě v parlamentu. Nevyužil šanci, byl jen průměrný. Přitom na něj musíme mít vzhledem k jeho ambicím přísnější měřítka.

Poněkud nevýrazně a málomluvně působil lídr kandidátky KDU-ČSL Jiří Mihola. Přitom lidovci mají v tomto kraji poměrně slušné pozice. Zřejmě to chtělo dát do popředí výraznějšího kandidáta.

Jeho opakem byl naopak agilní starosta Kyjova a kandidát Zemanovců František Lukl. Současný ministr Rusnokovy vlády podlehl dojmu, že jeho prezidentský kabinet dělá vše skutečně dobře a podle toho se i choval. Moc se tomu věřit nedá a ani nemá. Vzpomeňme si na úřednickou vládu Jana Fischera. Ta se tvářila podobně, jenže dělala i velmi problematické kroky.

Rom Kostřica z TOP 09 nic nezkazil, ale ani ničím nevynikl a ničím zvláštním nezaujal. Jako řadový poslanec se podle všeho do sněmovny velmi hodí. Zda ale přivábí své straně na jižní Moravě hodně hlasů jako lídr kandidátky, už tak jisté není.

Komunistický kandidát Vojtěch Adam chod sněmovny zná velmi dobře, ale vyznačoval se strojovými odpověďmi, které mají členové této strany zjevně naučené. Úsměv vzbudilo jeho tvrzení, že KSČM má program jako dělaný pro 21. století. To si soudruh Adam zjevně popletl dobu, protože program komunistů připomíná spíše konec 19. století. Ale část lidí na to slyší.

Jeho jmenovec, Petr Adam z okamurovského Úsvitu, nepůsobil na rozdíl od svého předsedy a některých kandidátů tohoto hnutí, jako Marťan. Naopak, byl připraven poměrně slušně. Jen bylo vidět, že úsviťáci neustále opakují stejné fráze, které na práci ve sněmovně stačit nemusí.