Ralley

Ralley Zdroj: ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Rallye by se měly zakázat

Další smrt při zdraví prospěšném sportování navozuje otazníky, zda by se sport zabiják - automobilová rallye - neměl zakázat. V mnohém je nebezpečnější než heroin - při rallye totiž umírali nejen uživatelé, ale i diváci.

Při sportu se o weekendu zase umíralo. Šlo, jak bývá ostatně zvykem, o další automobilovou rallye. O činnost, při které umírají lidé s až únavnou pravidelností. A nejen sami sportovci - na rallye můžete přijít o život i tehdy, pokud se na místo konání vcelku šílené honičky spáleným benzinem smrdících strojů dostanete jako pouhý divák. Tentokrát zemřel závodník - navigátor - poté, co auto vyletělo z trati a narazilo do stromu.

Už loňská bilance tohoto sportu je imponující. Barum Rallye - jeden mrtvý divák, Rallye Bohemia - jeden mrtvý závodník, Rallye Český Krumlov - jeden mrtvý závodník, RallyShow Uherský Brod - čtyři mrtvé divačky. Další mrtvý o tomto weekendu jenom potvrzuje, že rallye bezprostředně ohrožují životy těch, kteří je provozují, a často i těch, kteří je jenom sledují.

Kdyby podobně zabíjela jakákoliv droga, mohla by se veřejnost podělat strachem a křik, že je potřeba takovou drogu zakázat a její dealery postřílet, by zněl od Aše až po Jablunkov. Protože však jde o sport - a ten je, jak známo, zdravbý prospěšný - chápeme ty naprosto zbytečně zmařené lidské životy jako samozřejmost. A to by se mělo změnit.

Víme samozřejmě, že represe nic neřeší, a že zákaz autorallye by vedl jenom ke zvýšení počtu beztak existujících ilegálních automobilových závodů, a že počet mrtvých při tomto sportu by po jeho zákazu ještě vzrostl. Proto navrhuji vedle protidrogové výchovy do základních, ale už možná do mateřských škol zavést protisportovní prevenci, která by děti před podobně extremně nebezpečnými sporty jako auto rallye varovala a pomohla k tomu, že nikdy v pubertě ani v dospělosti tomu sportu nepropadnou.