Václav Tittelbach

Václav Tittelbach Zdroj: profimedia.cz

STANISLAV DRAHNÝ: Sporťák v politice

Hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše už oznámilo lídry svých kandidátek do předčasných voleb. Asi nejpřekvapivější je někdejší sportovní moderátor televize Nova Václav Tittelbach v čele kandidátky Zlínského kraje.

Asi každý si vzpomene na první Tittelbachem komentovaný přenos z fotbalové ligy. Tehdy hrála pražská Sparta v bílých dresech v Brně proti tradičně červeně ustrojeným domácím. Nynější kandidát na poslance si tehdy spletl dresy a komentoval několik desítek minut obráceně. Bílé útočníky nazýval brněnskými jmény, a když Sparta vstřelila gól, oznamoval, že Brno vede.

Muž, kterého proslavily nesmyslné hlášky a naprostá nekompetence v oboru sportu, tak zkouší proniknout do politiky. Doufejme, že se od té doby naučil ověřovat si věci, o kterých mluví, důkladněji. Pokud ne, jak by asi vypadaly jeho komentáře například k válce v Sýrii. Třeba by si popletl nejen Irák s Íránem, jak to bývá u Čechů (a Moravanů) celkem běžné, ale i Izrael s Palestinci a Rusy s Američany. Koneckonců při tvorbě nových zákonů by stačilo zaměnit ČNB s Českou spořitelnou.

Lidí, kteří neměli dosud s politikou mnoho společného, bude na kandidátkách přibývat. Naše politika totiž potřebuje nové a nové tváře místo poslanců, kteří už dokázali ze sebe udělat úplné pitomce a znemožnit se. Ona tedy pro politické šíbry asi není legrace sestavit kandidátku, aby na ní byli samí inteligentní lidé, kteří se v následujících čtyřech letech nebudou chovat v parlamentu – použijeme-li oblíbená slova pana prezidenta – jako hnůj a póvl.

Každá krajská kandidátka navíc musí mít nějakého lídra, který dokáže voliče nějak přitáhnout a oslovit. Právě proto v parlamentu můžeme vidět úplné šílenosti: stranu, která se rozpadá a štěpí, přeběhlíky, hokejistu, který jde raději po letech mezi politiky zase na led, českým parlamentem také proto proběhla řada herců. Zvláště nově budovaná volební uskupení bývají v tomto ohledu tragická. (Naposledy Věci veřejné a z nich odvození LIDEM, předtím například Zelení s Olgou Zubovou.)

Uvidíme, jak si v případě zvolení Václav Tittelbach povede. Zatracovat ho nějak speciálně nemá asi smysl. Proč by zrovna on nemohl být lepší poslanec, než třeba Daniel Hůlka, který kandiduje za Zemanovce?