Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Reflex.cz

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Nečas a growshopy? Prostě přituhuje!

Premiér v demisi Petr Nečas myslím nikdy nekouřil marihuanu a jestli má někdo z top politiků k drogám opravdu daleko, je to právě on. Přesto NagyGate - která je samozřejmě mnohem víc NečasGate - hluboce souvisí se situací kolem growshopů.

 

Growshopy, jak pozorný čtenář jistě zaznamenal, procházejí úplnou přestavbou. Až dosud v nich bylo možné koupit od semínka šlechtěného potentního kultivaru konopí přes pěstebnou techniku - substráty, květináče a hnojiva - až po jointové papírky a krabičky na hulení s obrázkem hulení. Koncem loňského roku označil svým rozsudkem - judikátem - takové jednání za přečin šíření toxikomanie a nadělil dvěma provozovatelům growshopu podmínku. Za jednání, které zde bylo široce rozšířené, obvyklé a tolerované. Justiční aparát prostě oznámil občanům, že teď to bude přísnější.

V cause Petra Nečase jde o tři věci. Trapas kolem sledování Nečasové Nagyovou, nevyjasněnou roli kmotrů v pozadí, a pak causu tří trafikantů. Ódéesáckých poslanců, kteří složili poslanecký mandát výměnou za placené státní funkce. Jde o praktiku, která byla naším politickým spektrem rozšířena odleva doprava, svatou trojici na pravici vyváží Špidla, Gross a Tvrdík na levici. Justice nyní dává najevo, že takové jednání nebude nadále tolerovat. Ani nepotřebuje judikát, v extenzivním výkladu trestního zákona se takové jednání dobře vejde pod přijímání a poskytování úplatků. Podobně jako v cause growshopů, i zde začíná justiční aparát utahovat šrouby.

Systém se pokouší svázat společnost mnohem víc než dosud, a lidé jsou trvalou korupcí všude dokola tak naštvaní, že vítají tvrdou ruku. Ta tvrdá ruka ale nesmí znamenat omezování občanských či dokonce lidských práv. Teatrálnost zacházení se stíhanými a jejich vazba ukazují, že kromě potírání korupce jde státním zástupcům a policii také o vytvoření image „těch, který s těma zlodějema zatočej“. Točení zloději je vítáno, momentálně se ale točí trapně zamilovanou paní Nagyovou a třemi z těch desítek politiků, kteří kdy vzali funkci za protislužbu.

Státní zastupitelství a policie prostě dávají najevo, že chtějí jako samostatná síla vstoupit do politiky, zásadním způsobem ovlivňovat její fungování. Pod svatou záminkou boje proti korupci je totiž stejně jako pod svatou záminkou boje proti drogám schovat zásadní omezení občanských svobod. A to mě děsí mnohem víc než korupce sama.