Miloš Zeman - zátiší se sklenkou

Miloš Zeman - zátiší se sklenkou Zdroj: Profimedia

PETR HOLEC: Nenadávejte Miloši Zemanovi za chlast! Je jen jako my

Prezidenta Miloše Zemana postihla nad korunovačními klenoty další z jeho známých viróz a následných indispozicí. Ty se mu obvykle přihodí tak, že to v zákulisí či oslavě sebe sama přežene s alkoholem, takže se pak musí opírat o zeď nebo o ochranku. Případně upadne ze schodů – či spíš schodu.

 

Jeho chůzi radši nebudu komentovat, i český prezident by měl požívat jistou úctu. Řekněme jen, že nejvíc ze všeho připomíná, když urgentně pospícháte na WC, ale nemůžete už moc rychle.

 

Česko se indisponovaným Zemanem rádo baví. Ostatně co nám zbývá, když prorocká slova Mirka Topolánka o Česku coby ostrůvku prosperity v moři krize úplně nevyšla? A nejvíc se Zemanem samozřejmě jako obvykle baví ti, co mu nápadně dobře rozumějí. Viz třeba ministr financí Miroslav Kalousek. Ten vše komentoval slovy, že ke korunovačním klenotům mohla přibýt i šavle. Mohla, jak moc dobře ví právě on sám. Lahev vždycky patřila i k jeho nejlepším kamarádům.

 

Možná bychom se ale měli Zemanovi přestat posmívat. Svým vztahem k chlastu totiž jen věrně reprezentuje ty, co se mu rádi smějí – tedy nás, Čechy. Ať už totiž vezmeme střízlivější údaje Českého statistického úřadu, nebo i hrůzostrašnější čísla Světové zdravotnické organizace, patříme v průměru mezi největší násosky na světě. Chcete-li ilustrativnější geografické vyjádření, sousedíme s Moldavany či Rusy.

 

Více než vstřícný vztah Zemana k alkoholu, stejně jako jeho delirické eskapády, navíc léta patří k dobře známým faktům. Zhruba stejně jako třeba to, že Petr Hájek pochází z Petra Hájka a ne z opice. Přesto si Zemana významná většina voličů s gustem zvolila prvním přímo voleným prezidentem. Takže jim nějaký ten panák či sklenka a následná zakalená mysl a podroušená chůze evidentně nevadí ani u nejvyššího ústavního činitele. Dokonce spíš naopak. Jak z vlastní reportérské praxe vím, chápou to mnozí Zemanovi obdivovatelé jako lidovou přednost. Dobře si s ním rozumějí.

 

Což je přesně i to, co Zemanovi pomohlo na Hrad: česká lidovost. Někteří komentátoři po zvolení Zemana psali, že po Václavu Havlovi, jehož vždy milovaly převážně městské elity, a Václavu Klausovi, který stále více hrál na romantickou vlasteneckou notu, mají konečně svého prezidenta i Morava a mimopražští Češi. Buďme proto féroví: k české lidovosti patří i česká hladinka. Pravda nicméně je, že šavle by se měl snažit vyvarovat i Zeman.