Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Jan Ignác Říha / ČTK

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Stydím se za Miloše Zemana

V pátečních Událostech, komentářích vysvětlil zemanovec Radek Augustin (SPOZ), proč nesmí být Martin C. Putna profesorem, proč ho Miloš nejmenuje. Důvodem nejmenování je podle Augustina Putnova studie Homosexualita a křesťanství, a jeho v knize prezentované tolerantní názory na homosexualitu.

 

Nevím, co napsat. Nevím, jestli je rok 2013, nebo 1013. Nevím, zda se konečně Miloši Zemanovi vydařilo delirium, a chytlo to celou jeho partaj. Prostě informace, které jsem právě obdržel na vlastní oči od veřejnoprávní televize, jsou zcela nestravitelné a zásadně narušují můj obraz světa, reality, ve které žiju. Co vlastně pan Augustin řekl? Nejdřív se dlouze vykrucoval, hovořil o nějakých Putnových činech, a pak vysvětlil: “Miloš Zeman poukázal na problém, který je na stole...“ Neřekl ale jaký. Pak ho moderátorka konečně dohnala ke konkrétnímu výroku: „Homosexualita a křesťanství, jeho kniha, vzbudila velké polemiky." Ta kniha vzbudila polemiky proto, že se Putna k homosexualitě staví zcela tolerantně a vysvětluje jeho slučitelnost s křesťanstvím. Pak ještě Augustin řekl: "Zeptejte se katolických intelektuálů, v katolické církvi, proč Martin C. Putna v tomto ideovém názorovém proudu je vnímám, mírně řečeno, ne příliš konsensuálně." Mezi katolickými intelektuály je Putna vnímám nepříliš konsensuálně pro své tolerantní postoje k homosexualitě. K oněm Putnovým „činům“ a údajnému „problému“, o kterých hovořil na začátku, se nevyjádřil.

 

To je neuvěřitelné, jak blbě to vypadá, když je to napsané. Přesto je to pravda. Miloš Zeman už pár týdnů po zvolení ztratil veškerou soudnost a definitivně se zbláznil - a má k tomu podporu celé partaje. On skutečně považuje homosexuální orientaci za něco špatného? Zavrženíhodného? Odsouzeníhodného? Je to podle zemanovců skutečně na překážku lidské vážnosti a důstojnost? 

 

On se skutečně hlásí k tomu, že chce někoho na základě jeho sexuální orientace v plném slova smyslu diskriminovat, upřít mu v Putnově případě zcela nezpochybnitelně odborně zaslouženou profesuru? Proboha co to je? Jak je možné, že se ti lidi za své názory - když už je mají - nestydí a neskrývají je? Jak je možné, že někdo s takto zhovadilými postoji mohl být zvolen prezidentem? Nevyloučí nás za Zemana z EU? Nedopustil se tím prezident spolu se svými zemanovci trestného činu? A kdo přijde příště? Odmítne jmenovat někoho proferorem proto, že je Žid? Odmítne amnestii ze sociálních důvodů proto, že pachatel by Rom? Navrhne odejmout ženám volební právo? Prostě: Nechápu, nerozumím, nevím!

 

Jenom se za Miloše Zemana hluboce a z celého srdce stydím!