Jason Collins

Jason Collins Zdroj: Profimedia

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Když je gay opravdový chlap

Přestože akceptace homosexuálů je v Čechách velmi vysoká, prostředí kolektivních sportů jakoby existenci gayů totálně ignorovala. I u nás - natož v USA. Že by se mezi sportovci nevyskytovala homosexualita je statisticky nesmysl. A díky mužnosti jednoho gay sportovce teď padl další homofobní předsudek.

Homosexuálové jsou femininní rachitici – to je blud vycházející ze zkušenosti s homoprostituty a také identitními homosexuály. Tedy lidmi, kteří si zvolili sexuální orientaci jako klíčový identitní znak. Ve skutečnosti jsou tito okázalí homosexuálové (termínem gay komunity „buzny vykroucený“) spíše parodií homosexuality, a posuzovat celou komunitu podle nich by bylo jako posuzovat ženské pokolení podle prostitutek a zlatokopek. Drtivá většina homosexuálů vypadá, jedná a mluví naprosto normálně. A taky neříkají božíčku.

 

V kolektivních (chlapáckých) sportech, spojených s masovou konzumací piva diváky, byla dosud homosexualita globálně tabu. Trenér fotbalové reprezentace jedné zvláště předsudečné (drogově i homofobně) balkánské země dokonce prohlásil, že za jeho vedení nebude v národním mančaftu ani jeden gay. A kdyby se k homosexualitě přihlásil třeba pan Řepka, umře polovina českých rowdies na infarkt.  

 

Americký basketballista Jason Collins se přihlásil ke své homosexualitě. A comming out chystají také další sportovci. Collinsův čin je nesmírně statečný a přinese mu obrovské celoživotní komplikace. On to samozřejmě ví - přesto se k homosexualitě přihlásil a do těch rizik vědomě šel. Jako opravdový chlap chce bez ohledu na následky ustát svou pravdu, bránit svou podstatu před celým světem. Být v něčem první je celoživotní prokletí, a je celkem jedno, jestli je to homosexualita nebo marihuana. Takže vím, co Collinse čeká. Doživotní útoky blbů, polemiky s diskutéry a občas nějaký plivanec latentně homosexuálního nácka, který svou skrytou orientaci nemá odvahu přiznat ani sám sobě.

 

Proto Collins zbořil mýty hned dva. Ten první - že mezi chlapáckými sportovci nejsou gayové. A druhý - že gay nemůže být chlapák i mimo hřiště. Protože přiznat se v Americe a ve vrcholovém kolektivních sportu k homosexuální orientaci,  na to musí mít chlap fakt koule.