ODS

ODS Zdroj: Profimedia.cz

PETR KOLÁŘ: ODS by si měla pořídit ombudsmana, který by se omlouval za vše, co vymysleli

S občanskými demokraty je legrace, stačí jen poslouchat. „Pojďme mluvit srozumitelnějším jazykem a pojďme více mezi lidi,“ říká místopředseda Tomáš Chalupa. Chlapík, jehož blahobytný zjev naznačuje, že z ministerské káry nevystrčí nos. 

Chalupovi kolegové z vedení ODS Miroslava Němcová s Jiřím Pospíšilem se zase omlouvají za trafiky pro spolustraníky, jako je ta pro Alexandra Vondru v Českém aeroholdingu. To má grády! Namísto planého tápání by si ODS mohla rovnou stanovit institut stranického ombuds­mana, jenž by se denně omlouval za vše, co vymysleli. Jak totiž trefně podotýká předseda Petr Nečas: „To, že jsme nespokojeni, je naprosto v pořádku.“ Naprosto, předsedo!

 

Po všemožných peticích na podporu Karla v prezidentské volbě konečně došlo i na petice „normální“. Jedna z prvních „poprezidentských“ je namířena proti ministryni kultury Aleně Hanákové a jejímu náměstkovi Martinu Sankotovi (to je ten týpek, co měl šéfovat Národnímu divadlu, aby tam zorchestroval „špatně nastavené procesy“). Signatáři iniciativy Zachraňte kulturu 2013 protestují proti „letošnímu drastickému zkrácení dotací na projekty tzv. živé kultury“ a žádají odvolání Hanákové i se Sankotem. Velká část ze signatářů byla podepsána i pod iniciativami na podporu Karla. Možná tedy mohli věc namísto sepisování petic probrat přímo se Schwarzenbergem v Mlýnské kavárně či v Lucerně. Ačkoli se totiž Karel Schwarzenberg v kampani snažil tvářit opačně, je ještě pořád předsedou spolku TOP 09 a Starostové a nezávislí, kteří Hanákovou do vlády vyslali. Anebo je ministryně další z řady jeho „ropuch“, jak kníže označuje nepopulární kompromisy?

 

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach se zjevně cítí jako obdoba blanického rytíře. „Škromach nastupuje tehdy, kdy to strana potřebuje, nikoliv tehdy, kdy by si to přál. Až strana řekne, že ten zájem má, jsem připraven vždycky pro stranu udělat maximum a obětovat, co se dá,“ odpověděl MF Dnes na dotaz, proč se nezapojil do boje o post předsedy strany. Pomineme-li riziko, že by se vzhledem k tělesné konstituci mohl při spanilé jízdě zaseknout ve výjezdu z hory, přejme socialistům, ať si v ní ještě nějaký čas pospí.

 

Papež Benedikt XVI. rezignuje na svůj úřad, nemá prý už dost sil. Očekáváme, kdy se o uvolněný svatý stolec přihlásí Jana Bobošíková. Ta má sil na rozdávání, a jak jde o kandidatury, je stále při chuti.