Karel Schwarzenberg

Karel Schwarzenberg Zdroj: Michal Šula / Mafra / Profimedia.cz

PETR KOLÁŘ: Když dojde na jmenování velvyslanců, jdou čest, morálka a zásadovost do pr***e

Karel Schwarzenberg svého času vyhrožoval, že by se dosluhující šéf protokolu Klausovy prezidentské kanceláře – Jindřich Forejt – mohl stát velvyslancem ve Vatikánu jen přes jeho mrtvolu. Tvrdil, že do Vatikánu „jsou jmenováni zkušení diplomaté, nikoli člověk, který nikdy na žádném diplomatickém postu nebyl“.

Jmenování velvyslanců tak kvůli sporu s Hradem stálo. Krátce po nezvolení prezidentem ministr Forejta do Vatikánu podepsal a přidal i dalšího Klausova muže, Jiřího Brodského, a to na post v Kodani. Rozladěna je z toho i část Schwarzenbergových blízkých spolupracovníků. Vysvětlují si to ministrovou obavou z Miloše Zemana. Nový prezident by prý Klause beztak podržel, na druhé straně by však mohl hodit vidle do seznamu lidí vybraných šéfem diplomacie. Za takových okolností prý ministr raději udělal obchod s Klausem ve stylu „balík za balík“. Jak jeden ze Schwarzenbergových spojenců doslova poznamenal: „Když dojde na lámání chleba, jdou čest, morálka a zásadovost do prdele.“

 

Ředitelsky blízké vztahy

Hradním kancléřem by se mohl stát exředitel České televize Jiří Balvín. Zarážející je na tom snad jen Balvínovo vysvětlování pro LN, odkdy že k sobě mají se Zemanem „lidsky blízko“. Má totiž prý „k Milošovi vztah od dávných let, kdy jsem byl na Kavčích horách. Jde o lidský, pozitivní vztah, za který se nestydím.“

 

Připomeňme si, že Balvín ČT šéfoval v letech 2001–2002, kdy byl Zeman premiérem a kdy byl Balvín dosazen coby krizový manažer po tzv. televizní krizi. Tedy vzpouře redaktorů ČT proti dosazení ředitele Jiřího Hodače, která se zvrhla v protesty proti opoziční smlouvě. Jakkoli byly tehdy protesty zaměstnanců ČT nelegitimní, funkce ředitele ČT by snad neměla sloužit k vytváření „lidsky blízkých vztahů“ s jakýmkoli politikem, neřkuli s premiérem či prezidentem. Nebo je snad libo popelníček?

 

 

Systém DONES

Občanští demokraté se pustili do kritiky koaličních partnerů z TOP 09. Schytala to především ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová kvůli nedostatečnému rozvíjení a na září plánovanému ukončení projektu DONEZ (docházka nezaměstnaných na poštu). Z této přestřelky se ale pořádná válka v koalici nerozhoří. Jak totiž dokázali nejen předchůdci Müllerové na ministerstvu, Jaromír Drábek spolu z korupce obviněným exnáměstkem Vladimírem Šiškou, paralelní projekt DONES se v kabinetu Petra Nečase daří rozvíjet velice kvalitně.