Vězení

Vězení Zdroj: Profimedia.cz

JAKUB HORÁK: Zeman nemá šanci ve vězení přežít

Když se někdy člověk dívá na pořad Česká soda z devadesátých let, nevěří vlastním očím. Za podobné vtípky by patrně dnes každý ředitel České televize okamžitě letěl z funkce. Devadesátky byly zkrátka daleko svobodnější než je současná normalizace.

Kromě toho, že v devadesátých letech se muži teprve učili, že si mají holit podpaží a holky pindulínu, měla ta doba i své nesporné výhody. Jednou z nich byla obecná skepse k autoritám a také pořad Česká soda. Podívejme se třeba na toto Čtvrtníčkovo video, kde se Miloš Zeman v roce 1988 chystá popravit Havla, zavřít chartisty do lágru a zachovat pomocí pendreků socialismus. Proč to tenkrát šlo a teď už to nikdo nedělá?

 

 

Rozebírat humor je pakárna. Za komunistů vycházel humoristický časopis jménem Dikobraz. V něm se občas vyskytoval člověk jménem Radko Pytlík, který byl prezentován coby "haškolog". Netuším, co je s ním dneska. Každopádně mně to přišlo podivné už tenkrát - "haškolog" - odborník na Haškův humor, zvláštní. Stejně tak zvláštní mi přijde i spolek přátel humoru Jana Wericha Werichovci, byť to třeba budou milí, jen snad trochu nostalgičtí lidé.

 

On samozřejmě pan Werich nemůže za to, že se proměnil v Panwericha, karikaturu stvořenou z vystřižených nápisů na nástěnkách v kancelářích typu "Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl…" atd. atp. Mimochodem - další Werichův citát "Nejhorší ze všeho je setkání s blbcem" měli na nástěnkách vylepení lidé, o kterých se dalo tak nějak předpokládat, že sami blbci jsou. Za to všechno Jan Werich nemůže. Nicméně, nechme už týrání Wericha. Ostatně, dneska už nevychází vůbec žádný humoristický časopis.

 

 

Pokud se ale přes i přes tuto celonárodní tragédii absence humorologismu pokusím klip rozebrat a proměníme se v tomto případě nikoli v haškology, ale dejme tomu ve čtvrtníčkology - co uvidíme? Zeman nám v tomto klipu vychází jako člověk, který dává přednost formě před obsahem, s vážným výrazem v tváři mele úplné koniny.

 

Ach, jaké překvapení, řeknete si. Vždyť Václav Klaus taky před pár lety tvrdil, že katolická církev je něco jako spolek zahrádkářů a přitom loni pronášel projevy před vystavenou lebkou svatého Václava. Nicméně měl by dnes někdo koule si z mocných dělat legraci tak jako Čtvrtníček? A dala by mu nějaká televize na takový pořad vůbec prachy?